Kezdőlap » Lakberendezés » Hogyan alakítsuk ki a spájzt?

Hogyan alakítsuk ki a spájzt?

A spájz német eredetű szó, eredetileg Speisekammer, azaz éléskamra. Ide pakolhatunk minden olyan élelmiszert, ami kifejezetten hűtős hűtést nem igényel, de mindenképp jól jön hozzájuk egy hűvös, sötét helyiség, és itt tárolhatjuk az a többi tartós, száraz élelmiszert is. Az eredeti funkciójában tarthatnak benne tojásokat, zsírosbödönt, zöldségeket, sőt a plafon alatti rúdra felakasztva még kolbászt, sonkát is. Manapság ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha kifejezetten külön helyiségben sötét, fűtetlen helyet tudunk biztosítani, ellenkező esetben ezeknek is marad a hűtőgép.
Ha elég szerencsések vagyunk egy kamrahelyiséghez, akkor meszeljük le benne a falakat fehérre, ezen már korán látszik, ha a helyiség párát kap, kiömlik valamilyen étel vagy megjelenik a penész. A falra szereljünk jó sok polcot, amit kínosan tisztán tartunk. A zöldségeket az alsó szinteken helyezzük el, de semmiképp sem a padlón, a lisztet, cukrot, száraztésztát és egyéb száraz alapanyagokat pedig inkább feljebb, ugyanis, ha párás is a levegő, a kicsapódott víz inkább lefelé törekszik, mint felfelé.
Ha külön kis fülkét nem tudunk kamrává alakítani, akkor be kell érnünk egy megfelelő konyhaszekrénnyel. Ehhez akár egy nagy, régi szekrényt is átalakíthatunk. Polcozzuk be alaposan, a belső részt csiszoljuk le simára, de ne fessük. Ha feltétlen díszíteni akarjuk, akkor rajzszögekkel erősítsünk fel vastag, tartós díszpapírt a falakra, ajtókra. A zöldségek, gyümölcsök, fűszerek számára szerezzünk be több, megfelelő méretű, légáteresztő kosarat. Valamelyik polcon még a kenyértartót és a péksüteményeket is elhelyezhetjük.
Ha valami kiszóródik vagy kiborul, azonnal takarítsuk fel, mivel a szekrényben nagyon rosszul jön a párásodás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyfa díszt egyszerűen?

Egyre nagyobb sikereknek örvendenek a saját kezűleg készített díszek, dekorációs tárgyak. Egyediek, szívhez szólóak és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük