Kezdőlap » Betegségek » Hogyan akadályozzuk meg a betegségek terjedését a családban?

Hogyan akadályozzuk meg a betegségek terjedését a családban?

A legtöbb hűléses betegségek a kisebb gyermekek hurcolják be a családba, legalább is enyhe formában, különösen, ha a lakás kicsi és mindenki többnyire egy vagy két közös szobában tartózkodik. A vírusok és baktériumok nemcsak közvetlenül ragasztja át egyik személy a másikra tüsszentéssel és köhögéssel, hanem ezek a csírák valóssággal csapatosan úsznak a szoba levegőjében, ahová a betegek lélegzése során kerülnek.

Kísérletekkel bizonyították, hogy az orr és száj felett viselt gézmaszk nem szűri megfelelően a kórokozókat. Ebből következik, hogy nem sokat használ, ha az anya gézből készült maszkot visel és igyekszik magától távol tartani a kisgyermeket. Ha egy nagyot tüsszent, az egyszerű gézmaszkon át a kórokozók szinte akadálytalanul röppennek a levegőbe.
A maszknál sokkal fontosabb tehát, hogy a náthás mama ne tüsszentsen és köhögjön a kisbaba arcába és szappannal mosson kezet, mielőtt kezébe vesz olyan tárgyakat, amelyeket a baba a szájába dug (cucli, kanál, játék), hogy lehetőleg ne kerüljön egyszerre nagyon sok baktérium a gyermek szervezetébe.

Különleges esetekben szükség lehet ennél nagyobb óvatosságra is. Ha érzékeny, törékeny csecsemőt akarunk megóvni a fertőzés veszélyétől, feltéve, ha a lakás elég nagy, és ha van olyan ráérő, nem beteg felnőtt, aki a gondozást vállalja, akkor babát külön szobában is tarthatjuk, amelynek az ajtaját, kulcsra zárjuk. Ajánlatos, hogy a gyermekápoló felnőtt, aki a család többi tagjával is érintkezik és így mégiscsak hordozhat baktériumokat, ne aludjon a kisgyermek szobájában.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük