Kezdőlap » Ház karbantartás » Hogyan akadályozzuk meg a penészedést?

Hogyan akadályozzuk meg a penészedést?

A lehetséges penészedésre már akkor gondolni kell, amikor a leendő otthonunkat a tervezővel kialakíttatjuk. Ha erre nincs lehetőség, mert egy már meglévő ingatlant kell úgy rendbe hozni, hogy az ne penészedjen, akkor először alaposan olvassunk utána a neten, vagy kérjünk szaktanácsadást szakembertől vagy szaküzletben.

Mivel a penészedés legfőbb oka a páratelített levegőből kicsapódó víz, elsősorban ennek az okait kell megszüntetni. A kicsapódásnak két fő oka lehet: túl alacsony hőmérséklet (amihez alacsony telítettségi pont tartozik), vagy túl magas párolgási szint. Előbbi a lakás külső falainak mentén alakulhat ki, elsősorban a sarkok és élek mentén. Utóbbi vizes, párás helyiségekben jellemző: fürdő, mosókonyha, teregető helyiség, de még a konyhában is, ha a keletkező gőzt nem vezetjük el megfelelően.
A fő feladat a hőhidak megszüntetése. Ezt a leghatékonyabb, bár nem a legolcsóbb a ház külső szigetelésével megoldani. A hőhíd így sem fog teljesen eltűnni, viszont jelentősen csökken, ezáltal nő a fal belső felületének hőmérséklete, és a fal környezetében lévő levegő által felvehető páramennyiség.
Párás helyiségekben a cél a víz csökkentése.

Ezt elsősorban megfelelő szellőztetéssel lehet elérni. Nyáron akár egész nap nyitva lehetnek az ablakok, télen azonban gyors kereszthuzattal oldjuk meg a szobák szellőztetését. A főzőfelület fölött használjunk páraelszívót, de kizárólag akkor, ha nincs a házban nyílt égésterű tüzelőrendszer, ellenkező esetben túl nagy lesz az elszívott oxigén aránya, ami szénmonoxid mérgezéshez, és akár halálhoz is vezethet. És ami a legfontosabb: ha a lakás párásodásra hajlamos, akkor minden körülmények között kerüljük a párologtatók használatát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan újítsuk fel a fürdőkádat?

A régi típusú, zománcozott fém fürdőkádat nagyon tartósak, de így is megtörténhet, hogy valamilyen okból …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük