Kezdőlap » Adózás » Hogyan adózzunk?

Hogyan adózzunk?

Az adó önmagában egy hozzájárulást jelent, amit minden embernek meg kell fizetni egy meghatározott összeg keretében. Adóznunk évente kell az éves munkaviszonyban? Ha tőkét hozunk be hazánkba és tulajdonképpen nagyon sok tevékenység után kell adót fizetnünk. Ha a munkahelyek oldaláról közelítjük meg ezt a témát egy kicsit részletesebben, akkor itt máris két fajta adónemről beszélhetünk – az egyik az önadózás, a másik pedig a nem önadózás.

Az önadózás úgy történik, hogy maga a munkavállaló minden év végén elkészíti az adóbevallását és leadja az illetékes hivatalnak – a nem önadózás pedig úgy történik, hogy a munkavállaló munkaadója készíti el az adóbevallását – de tulajdonképpen mindkét esethez egy erről szóló kitöltő űrlapot kell kitölteni, azon belül pedig ki kell választani azt a típust – amelyik a megfelelő. Aki nem fizet önmagában adót év végén – vagy elcsalja, azt súlyos büntetéssel sújtják – amely legtöbb esetben több százezer forintos bírság lehet, de súlyosabbik esetben akár börtönbüntetést is kiszabhatnak.

Adót, mint fizetési kötelezettséget a mai világban már számos más tevékenységre is kiterjesztették – ami azt jelenti, hogy sokkal több tevékenység után kell manapság adót fizetni – de van, aki ez alól mentesül – de nyilván, hogy ehhez valamilyen igazolást kell bemutatni – hogy a mentességet hivatalosan is megkaphassa. Sokfajta adónemet ismerünk a mai világban, ami annak köszönhető – hogy nagy részét fizetnünk kell minden évben

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegség után is jár adókedvezmény!

Ma már egyre többen tudnak róla, hogy hosszabb, vagy tartós betegség után is igénybe vehető …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük