Kezdőlap » Betegségek » Hogyan adjuk be gyerekeinknek a gyógyszereket?

Hogyan adjuk be gyerekeinknek a gyógyszereket?

Biztosan mindenki átesett már azon, hogy gyermeke nem volt hajlandó bevenni a gyógyszert. A vitaminok beadása általában nem jelent gondot, a gyártók olyan formában hozzák forgalomba, hogy azt szívesen fogyasztják a gyerekek. ( pl. különböző mesefigurák, gumialapú stb. ) Betegség esetén azonban szükséges lehet olyan gyógyszer szedése, amelyek már nem azért készülnek, hogy jóízűen védjék egészségünket, hanem célzottan azokat a bacilusokat támadják meg amelyek a betegséget kiváltják. A gyártók próbálják gyümölcs és egyéb ízesítéssel elfedni a kesernyés ízeket, de így is előfordulhat, hogy gyermekünk megmakacsolja magát és nem tudjuk beadni a gyógyszert.
Ilyenkor jönnek a praktikák, a „ varázslások” próbálkozhatunk több lehetőséggel, magunknak kell kitapasztalnunk kinél mi válik be.
A legelső dolog amit tehetünk, hogy nem kerítünk nagy feneket a dolognak, sokan elkövetik azt a hibát, hogy gyermekeiknek „ jóvá kell hagyniuk” a gyógyszert, hogy bevegyék. Ez nem kívánságműsor. Mindenképp kóstoljunk meg egy csepp gyógyszert mielőtt első alkalommal felkínáljuk a gyereknek, így tisztában lehetünk azzal, mennyire keserű stb. Legyen tea vagy valamilyen ízesített folyadék a közelünkben és a gyógyszer beadása után itassuk meg gyermekünket.
Sok óvodáskorú kisgyermek már be tudja venni a tablettát, ha a sziruptól öklendezik vagy nem kedveli, nyugodtan szóljunk az orvosnak, hogy tabletta formájában kérjük a gyógyszert. Ezt sok folyadékkal vegye be.
Vannak gyerekek, akik ha nem látják a gyógyszert beveszik, ha azt valamilyen ételbe vagy italba belekeverjük. Ezzel az a baj, hogyha mégsem akkor egy adag gyógyszerünk kárba vész, ráadásul a gyermek bizalmatlan lesz a különböző ételekkel és italokkal szemben és még egy problémával állunk szembe.
A szaglás és az ízlelés összefügg, ezért ha viccesen rávesszük gyerekünket, hogy fogja be az orrát miközben lenyeli a gyógyszert, nem fogja érezni az ízét.
Ha semmilyen trükkel, szép rábeszéléssel sem tudjuk rávenni, hogy bevegye a gyógyszert, határozottan magyarázzuk el neki, hogy a gyógyszerre mindenképp szüksége van és meg kell kapnia, jelezni kell az orvosnak, aki akár injekció formájában kényszerül bejuttatni a szervezetbe a szükséges hatóanyagot.
Kisbabák esetében ha szopik, a szirupot mindig kiskanállal adjuk be, ha cumisüvegből eszik megpróbálhatjuk belekeverni vagy gyümölcspürébe rakni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük