Kezdőlap » Szilveszter » Hogy zajlik a szilveszter az olaszoknál?

Hogy zajlik a szilveszter az olaszoknál?

Minden nemzetnek saját hagyományai vannak, legyen szó bármilyen ünnepről, és ez alól az év utolsó és első napja sem kivétel. Lássuk hát, hogy az olaszok hogyan búcsúztatják az óévet, és miként várják az újat? Valamiért az emberek, még az olaszok is, azt remélik, hogy az új évvel egy új fejezet nyílik, egy új élet veszi kezdetét, ezért megadják a módját az ünneplésnek.
Egy olasz mondás úgy tartja, hogy “Töltsd a karácsonyt a rokonaiddal, a szilvesztert, akivel akarod.” És ők ennek szellemében tervezik az ünnepeket. Sokan külföldre utaznak, már akik megtehetik. Akik viszont hazájukban maradnak, vagy nagyobb társaságban ünnepelnek, vagy családi körben. Azok, akik az otthon maradás mellett döntenek sem biztos, hogy saját lakásuk falai között maradnak, hanem egy étterembe vezet az útjuk, ahol finom fogasokat tálalnak, és még a mulatságról is gondolkodnak, van zene és táncolási lehetőség. Ám akik otthon maradnak is szerveznek maguknak társaságot, rokonokat, barátok invitálnak magukhoz, és gyakran társasjátékkal múlatják az időt.
Ahogy nálunk hagyományosan az újév első napján lencse a menü, hogy szerencsét hozzon, addig az olaszok a lencse mellett sok sertést (annak is főleg a lábát) esznek. Továbbá ők ilyentájt előszeretettel fogyasztanak olajos magvakat, mint például diót, mogyorót, pisztáciát, valamint aszalt gyümölcsöket és gránátalmát, ananászt, mert ezek jó anyagi helyzetet hoznak majd az új esztendőben.
Náluk is pontban éjfélkor pukkan a pezsgős üveg dugója és a látványos tűzijáték sem maradhat el. Nem ritka, hogy az ablakon repülnek ki az üvegek, poharak, és landolnak az utcán, és az ott parkoló autókon. Mindezt a dobálást annak szellemében csinálják, hogy ezzel megszabadulnak az elmúlt év rossz dolgaitól.
Vicces olasz szokás, vagy inkább babona, hogy az év utolsó napján piros fehérneműt vesznek fel, mert állítólag az szerencsét hoz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit vegyünk fel szilveszterkor?

Szilveszteri ruhatárunk megválasztásánál ne nagyon térjünk el jellemünktől, illetve arra is fektessünk figyelmet, mi is …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük