Kezdőlap » Elektronika » Hogy működik az érintő képernyő??

Hogy működik az érintő képernyő??

Három különböző rendszer létezik az érintés érzékelésére képernyőn keresztül.

Az első a Szigetelő kijelző. Két különböző réteget egy vezetőt és egy szigetelő fém réteget helyeznek egymásra amit apró ékekkel tartanak távol egymástól. Ennek tetejére helyeznek egy karcmentes felületet. A két első
réteg közé elektromos áramot vezetnek és mikor a felhasználó megérinti a képernyőt egy bizonyos ponton a számítógép kikalkulálja hol történt változás az elektromos térben. Amint megvannak a nyomás/érintés pontos koordinátái egy külön meghajtó lefordítja ezt a számítógép nyelvére érthető módon.

Második a Kapacitív rendszer. Egy elektromos töltéssel teli réteget helyeznek a monitor üveg lapjára. Amikor a felhasználó megérinti a monitort a töltés egy része átvándorol a felhasználóra így a felületi töltés csökkent. A számítógép ezután kiszámítja a relatív töltés különbségét a monitor mind a négy sarkában, hogy pontosan hol is történt az érintés és ezt driveren keresztül lefordítja a számítógépnek. Előnye a Resistive rendszerrel szemben, hogy a monitor fényének 90%-át átengedi szemben a resistivvel ami csak 75%-ot így sokkal tisztább képet eredményezve.

Harmadik pedig a felületi akusztis hullámokat használó rendszer. Két jelátalakító (egy küldő és egy fogadó) elhelyezve a monitor üveg lapjának x és y tengelyén. Az üveg mentén elhelyeznek visszaverőket amik az elektromos jeleket verik vissza az egyik átalakítóból érkezve a másiknak. A fogadó átalakító abban a pillanatba érzékeli, hogy a hullámokat megzavarja valami amint hozzá érünk a képernyőhöz és pontosan be is tudja mérni azt. Nincs semmiféle fém réteg a hullámok között így a fény 100%-ban keresztül tud jutni tökéletes kép minőséget nyújtva. Ezzel ez a módszer válik a legtökéletesebb eszköznek részletes grafikájú képek megjelenítésére.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mindig Tv használatához szükséges eszközök

Sokat látni, hallani manapság a Mindig TV szolgáltatásról, azonban azt sokan nem tudják, hogy milyen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük