Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogy kezdjük el a testépítést?

Hogy kezdjük el a testépítést?

Manapság az emberek nem elégedettek a külsejükkel, ezért a nők fogyókúrákba kezdenek, a férfiak pedig konditerembe járnak. Most inkább az utóbbival foglalkozzunk.
Az izmosodni vágyó férfiak legtöbbje ész nélkül a súlyok közé ugrik, miközben fogalmuk sincs, hogy mit csinálnak. Ennek általában vagy sérülés, vagy az eredmények hiányából adódó motiválatlanság lesz a vége. Ezért mielőtt elkezdjük a testépítést gyakorlatban, előtte elméleti tudást kell szereznünk.
A súlyzós edzés lényege az izmok stimulálása. Ez azt jelenti, hogy a megerőltetés hatására az izomrostokon mikrosérülések keletkeznek. Ezeket a szervezet azonnal be akarja gyógyítani tápanyagok segítségével. Ennek hatására az izomrost nagyobb és erősebb lesz. Ahhoz, hogy az izomnövekedés minél nagyobb legyen, több szempontot figyelembe kell vennünk.
Az első, a tápanyagok mennyisége és minősége. Az izmok építőkövei a fehérjék, ezért ebből sokra lesz szükség. Az üzemanyag a szénhidrát, belőlük állít elő energiát a szervezet. A zsírok jelenléte is fontos az étrendben, szükséges az egészséges működéshez, és a zsírban oldódó vitaminok feloldásához.

Vitaminokból is igyekezzünk eleget bevinni, mert nélkülük nincs egészséges szervezet.
Ha az étrend rendben van, az edzés minőségére is figyelnünk kell. A gyakorlatokat szabályosan kell végezni, hogy nagyobb stimulációt érjünk el. Vannak összetett, és úgynevezett izolációs gyakorlatok. Az összetett gyakorlatok több izomcsoportot mozgatnak meg, míg az izolációsok egyre összpontosítanak, ezért főleg ezek alatt kell odafigyelni a szabályos elvégzésre. Ha csalunk, más izomcsoportok is besegítenek, a célizom nem dolgozik olyan erősen, és elmarad a kívánt eredmény.
Sokan alábecsülik a pihenő fontosságát, pedig ekkor történik a valódi izomépítés, nem edzés közben. Naponta legalább 8 óra alvás javasolt.
Ha ezeket a szempontokat figyelembe vesszük, nagymértékben elkerülhetjük a sérüléseket, és látható eredményeket hozhatnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Táplálkozási piramis: ilyen arányban szerepelnek a különböző tápanyagok az egészséges étrendben

Ha az egészséges, kiegyensúlyozott étkezésről van szó, legtöbbször a táplálkozási piramis fogalma is felmerül. Azonban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük