Kezdőlap » Sport » Hogy jött létre a modern foci?

Hogy jött létre a modern foci?

A labdarúgás az emberiség egyik legősibb sportjai közé tartozik. Már az időszámításunk előtti második és harmadik évezredben is volt egy nagyon kezdetleges formája Kínában a játéknak ami cuju névre hallgatott. Mexikóban is létezett egy ősi formája a labdarúgásnak amit az omlékok játszottak és a neve tlacstli volt. Majd később az Ókori Rómában egy harpastum nevű rögbihez hasonlatos játék volt az ami leginkább tekinthető a labdarúgás távoli elődjének.
Európában később szinte mindenfele focit és egységes szabályzat nem lévén igen eltérő szabály rendszerek alakultak ki. A modern foci szabályrendszerét a 19 század közepén fektették le ketté választva a rögbit és futballt. 1848-ban a Cambridge-i Egyetemen megalkották a Cambridge-i Szabályokat és részletesen ki is dolgozták a rendszerét. Az 1850-es években sok klubb alakult ahol a labdarúgás különféle formáit játszották.
Végül ez a sok különféle forma és próbálkozás következménye lett, hogy 1863-ban megalakul az FA az Angol Labdarúgó-szövetség. Közel két évtizeddel később Anglia, Wales, Skócia és Írország összefogva megalakítja az International Football Association Boardot(IFAB) amely a világ egyedüliként jogosult a szabályok módosítására és az azokkal kapcsolatos döntés hozatalokra.
A FIFA 1904-ben hat alapító taggal jött létre Párizsban alapításkor kijelentve, hogy ragaszkodni fognak a Laws of the Game-hez. 1913-ban a FIFA tagja lett az IFAB-nak ahol a négy alapító tag egy-egy szavazata mellett a FIFA két képviselője négy szavazattal vesz részt a döntés hozataloknál.
Ma a labdarúgás a világ szinte minden országában elterjedt szabadidős tevékenység és verseny sport is egyben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan épülnek fel a magyar bajnokságok?

A magyar labdarúgás legfelső vonala az OTP Bank Liga, amelyben 16 csapat szerepel, az utolsó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük