Kezdőlap » Hobbi » Hogy dolgozzunk biztonságosan szalagfűrésszel?

Hogy dolgozzunk biztonságosan szalagfűrésszel?

A szalagfűrész egy rendkívül hasznos, pontos munkát végző, de halmozottan balesetveszélyes gép. Elég egyetlen rossz mozdulat, vagy, ha egy pillanatra elveszítjük az egyensúlyunkat, és máris súlyos kimenetelű balesetek történhetnek. Ha azonban betartunk néhány alapvető szabályt a munka végzése közben, lényegesen csökkenthetjük egy esetleges baleset kockázatát.
A legfontosabb, hogy egyszerre csak egy anyagot tegyünk a fűrész pengéje alá. Ügyeljünk arra, hogy a faanyagot lassan, óvatosan toljuk végig a pengén. Ha kapkodunk, lényegesen rondább lesz az összkép, és a baleset kockázata is megnő. Ha csomót látunk az anyagban, próbáljuk úgy elvágni, hogy a csomó lehetőleg ne essen a penge útjába. Ha erre semmiképpen nincs mód, a csomót a szokottnál is lassabb tempóban toljuk át a pengén.
Figyeljünk arra is, hogy munka közben ne legyen semmiféle tárgy az utunkban, az anyagot tisztán, zökkenőmentesen át tudjuk tolni a fűrészen. Sohase közelítsük meg a pengét tíz centiméternél közelebb. Ha bármiféle meghibásodást észlelünk – például: akadozik a penge, a gép zakatoló hangot ad, esetleg fürtöl – azonnal állítsuk le, és szüneteltessük a munkát. Füst esetén teljes áramtalanítás is javasolt.
A szalagfűrész kifejezetten hangos munkaeszköz, ezért mindig használjunk fülvédőt munka közben. Ha több fát is elvágunk egymás után, mindig törekedjünk arra, hogy a lemorzsolódott forgácsot eltávolítsuk az utunkból. Sokan nem tudják, de a felhalmozódott forgács is képes arra, hogy eltérítse a faanyag útját, ez pedig könnyen esztétikai hibákhoz, illetve súlyos balesetekhez vezethet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük