Kezdőlap » Mobil és tablet » Hódítanak az okostelefonok, tabletek

Hódítanak az okostelefonok, tabletek

Manapság már elképzelhetetlennek tartják életüket az emberek mobiltelefon nélkül. De valószínűleg kevesen tudják azt, hogy a mai mobiltelefonjainkat kinek köszönhetjük. Úgy tartják, az első használható mobiltelefont a Motorolának az egyik mérnöke találta fel, Martin Cooper. Az akkori telefon még nagy és meglehetősen nehéz volt. Mára már rengeteget változtak. Méretekben és tudásban is. Eleinte mindig egyre kisebb mobiltelefonokat készítettek, használóik kényelmének érdekében, de mióta elterjedtté vált az érintőképernyő, azóta inkább az ellenkezőjére törekszenek. Céljuk az, hogy minél nagyobb legyen a képernyő, és minél szebb képet adjon vissza a felhasználónak. Néhány mai mobiltelefon már inkább egy tabletre hasonlít, mint mobiltelefonra. A tabletek hordozható számítógépeknek minősülnek, kicsit kisebb kiadásban, de ma már legtöbbjüket telefonálásra is használhatjuk. A legtöbb funkciójuk ugyan az, mint egy okostelefonnak. Több méretben, színben, márkában kaphatóak, akárcsak a telefonok, sőt, ma már kapható olyan is, amely 90 fokban hajlítható, akár egy laptop.

Sokáig a telefonokat csak híváskezdeményezésre és fogadásra, valamint sms-ek küldésére lehetett használni, sem kamerával, de még MP3-al sem voltak ellátva. Későbbiekben, nagy sikere volt az infraportnak, melyet adatátvitelre lehetett használni. A két készüléket közvetlen egymás mellé helyeztük, úgy, hogy az infra érzékelőjük közel legyen egymáshoz, és így már lehetővé is vált az adatátvitel. Ennek helyét mára átvette a Bluetooth. Azóta rengeteget változtak a telefonok, okosak lettek, és mára már szinte bármire használhatóak. Árban, pár ezer forinttól kezdve, egészen százezrekig, mindenki megtalálhatja magának azt, amelyre szüksége van, és amelyet megengedhet magának. Mindenki számára elérhetővé váltak az okostelefonok és a tabletek.

Különféle operációs rendszerekkel is találkozhatunk, így a felhasználó könnyedén eldöntheti, milyet szeretne. Ez természetesen attól függ, ki, mire szeretné használni okostelefonját vagy tabletjét. Vannak, akik csak a szórakozás miatt veszik meg, van, aki a munkája miatt, és van, aki csak azért, mert másnak is ilyen van. Az egyik legelterjedtebb operációs rendszer az Android, melyet a Google fejlesztett ki, de ezen kívül még választhatjuk az iOS-t az Apple-től, a Blackberry OS-t a Rim-től, a Microsoft Windows Phone-t, a Bada operációs rendszert a Samsungtól, és a Symbian-t. Ezeken kívül még létezik egynéhány, de ezek a legelterjedtebbek. Bár minden operációs rendszer nyújt valami olyat, amit a másik nem, a legtöbb ugyan azon az elven működik, és nagyjából ugyan azok az alkalmazások futnak rajtuk. Ha wifi kapcsolat közelében vagyunk, ingyen használhatjuk az internetet, applikációk ezrei tárulnak elénk, melyeket tájékozódásra, kapcsolattartásra, munkánkhoz, valamint szórakozásra is egyaránt használhatunk, s ezeket kényelmesen letölthetjük másodpercek alatt. Egy kutatás szerint a nőknek, valamint a férfiaknak, eltérőek az okostelefon és tablet használati szokásaik. Például a férfiak sokkal többször és több applikációt használnak, mint a nők, viszont a nők másfélszer többet facebookoznak mint a férfiak. Sajnos sok mai fiatalt pedig függővé tett a telefonja, tabletje.

Amikor csak lehetősége van rá, internetezik illetve az alkalmazásokat használja. Több olyan alkalmazás is létezik, amely lehetővé teszi az ingyenes kommunikációt ismerőseinkkel, főleg chat formájában, ha a wifihez tudunk kapcsolódni. Ezek a legelterjedtebb alkalmazások a fiatalok körében, a képmegosztó applikációkon és a játékokon kívül.
Az okostelefonok elterjedésével a személyes kommunikáció lassan kezd megromlani, mert sokkal kényelmesebb otthon a fotelből írni egy üzenetet ismerőseinknek, mint, hogy kimozduljunk egy személyes találkozóra. Ettől függetlenül, mind az okostelefon és mind a tablet, csak a mi kényelmünket szolgálja, és a fejlesztők mindig arra törekednek, hogy a felhasználók legújabb igényeit kielégítsék.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

L90 DUAL – LG D410

Az L90 DUAL – LG D410 egy érintőképernyős jó paraméterekkel rendelkező okostelefon. 131,55 milliméter hosszúságú, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük