Kezdőlap » Egészséges életmód » Hízás az élelmiszer túlérzékenységtől? Lehetséges ez?

Hízás az élelmiszer túlérzékenységtől? Lehetséges ez?

Az ételallergia és az intolerancia nem összekeverendő. Ha valaki allergiás, akkor súlyos reakciók léphetnek fel már egy falat étel miatt is. Az érzékenység azonban sokak számára egy életen át rejtve marad, mert ugyan vannak tünetei – azok nem olyan súlyosak és egyediek, hogy gyanakodjunk.

Egyesek súlygyarapodásáért nagymértékben felelősek az élelmiszerekkel szemben kialakult kóros reakciók. Az immunrendszer feladata, hogy láncreakciói indítson el minden olyan anyag ellen, amit a szervezet idegennek minősít, beleértve a baktériumokat és vírusokat is. Képes azonban az emésztetlen táplálékkal is harcba szállni.

Vannak, akiknél az emésztetlen, illetve elégtelenül megemésztett táplálékrészecskék a bélfalon átszűrődnek, és-a véráramba jutnak, majd az immunrendszerrel szembekerülve reakciói váltanak ki. Ennek az immunreakciónak egyik következményeként a szervezetben folyadék-visszatartás alakul ki. ami látszólag hízáshoz vezet. A problémát okozó élelmiszerek egyénenként különböznek; vannak, akik a tehéntejben, illetve abból készült tejtermékekben levő fehérjékre érzékenyek, míg mások a búzalisztre vagy a citrusfélékre.

Mi okolható a túlérzékenységért?
Van egy elmélet, mely szerint azért válik mind gyakoribbá az élelmiszer-túlérzékenység, mert egyre többféle olyan élelmiszert fogyasztunk, ami viszonylag újonnan került be étrendünkbe, és az eltelt rövid idő alatt szervezetünk nem tudott alkalmazkodni hozzá. Ugyan búzát évezredek óta termesztünk és fogyasztunk, a mai búza azonban merőben különbözik attól, amit a régmúltban megismertünk. Ugyanez a tejről is elmondható. Bár emberemlékezet óta iszunk tejet, régen túlnyomórészt a kecske- és juhtej szerepelt étlapunkon, és nem tehéntej, ráadásul nem a pasztőrözött, homogénezett. tartósított tej.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges élelmiszerek a jó közérzetért

A csokoládé, és egyéb édességek közismerten hangulatjavító tulajdonsággal rendelkeznek, és bizonyos mértékben a depresszív panaszok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük