Kezdőlap » Fogyókúra » Hízás, avagy a nők lelkibetegsége

Hízás, avagy a nők lelkibetegsége

“Néha a legjobb fogyókúra az, ha egyáltalán nem fogyókúrázunk.”
Ez az idézet általában azoknak az agyonhajszolt, idegeskedő -főleg nőknek- lehet hasznos, akik a nagy hajsza közepette csak az evésben lelik nyugalmukat, boldogságukat. Amikor végre leülhetnek enni, veszik észre, hogy mennyire kimerültek, és hogy mennyire jól esik az étel, amit magukhoz vesznek.
Az emberek több ok miatt is menekülhetnek az evéshez. Egyrészt, ez egy formálja a stresszoldásnak, hiszen le kell ülni hozzá, finom ízeket érezni (ami nagyban hozzájárul az endorfin -boldogsághormon termeléséhez), és fokozatosan feltöltődünk energiával testben és lélekben egyaránt. Ez a fajta stresszoldó evés leggyakrabban a már házas, dolgozó, gyermeket nevelő nőknél jellemző.

Egy másik oka a mértéktelen evés okozta elhízásnak az egyedülálló nőknél gyakori. Ha szerelmi bánatban szenved, ha frissen szakított, vagy ha egyszerűen egyedül van és vágyakozik a fiatal nő, előfordulhat, hogy egy mélypont következtében feleszi a ház csokoládékészletét -szintén a “boldogsághormon” miatt.
Bár ez a fajta falánkság rövid ideig nem káros, és természetesen egészségesebb, mintha a cigarettához, netán az alkoholhoz menekülne az ember, hosszútávon nagyon meg tudja rongálni a szervezetet. Nem csak külsőleg nem leszünk elégedettek magunkkal, hanem a temérdek zsír, amit olyan hirtelen felszedtünk, akár az életünket is megrövidítheti.
Ilyen esetben nem mindig az a legokosabb, ha elhatározzuk, hogy mostantól csak salátát és fehér húst eszünk. ha eddig nem kívántuk, most sem garantált, hogy örömünket leljük majd benne. Természetesen érdemes csökkenteni a szervezetbe bevitt zsír -és cukormennyiséget, de ha drasztikusan megváltoztatjuk az életmódunkat, elvesszük magunktól azokat a dolgokat, amikért talán eddig éltünk. Így kevésbé termelődik majd az a bizonyos endorfin, depressziósabbak leszünk, amire a szervezet nem fog jóindulatú fogyással reagálni, csak szenvedni fogunk.

A legjobb megoldás a sport. Egy kiegyensúlyozott étrend mellett napi egy óra mozgás bőven elég a hosszútávon hatásos eredményhez. Ha a futás nem vált be, mert kényelmetlen az izzadás, a vánszorgás, tetszeni fog a szabad, hűs vízben való úszás. Az interneten is megtalálható rengeteg testmozgató videó, ami alapján átmozgathatjuk magunkat minden nap akár reggel, akár vacsora előtt.
Ami a legfontosabb, hogy lélekben jól érezzük magunkat, miközben csináljuk, nem fogjuk megbánni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A gyerekek súlyára tett megjegyzések károsabbak, mint gondolnánk

A gyermek számára fontos mások véleménye: a súlyával kapcsolatos negatív megjegyzések rendkívül káros következményekkel járhatnak. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük