Kezdőlap » Betegségek » Hirtelen ájulás

Hirtelen ájulás

A tudat, hogy egy pillanat alatt elveszíthetjük a kontrollt önmagunk felett, és ájultan eshetünk össze, nyugtalanító. Nagyrészt viszonylag ártalmatlan okok állnak az ilyen esetek mögött, például az alacsony vérnyomás. Közvetlenül az ájulás előtt gyakran jelentkeznek olyan tünetek, mint a szédülés, izzadás, hányinger. Más jellegű kiváltó okok esetén, például szívritmuszavaroknál, az ájulás előjelek nélkül, hirtelen jelentkezik.

A rövid eszméletvesztést, mely nem tart tovább néhány másodpercnél, ájulásnak nevezzük. Ha a tudatosság elvesztése tovább tart, már kómáról beszélünk. Az ájulás az agyi vérellátás zavarának következtében jön létre. Ennek oka sokféle lehet, és nem minden esetben tudjuk konkrétan meghatározni. Ártalmatlan kiváltó okok mellett, mint az alacsony vérnyomás, komoly betegségek is szóba jöhetnek.

Az ájulást gyakran a keringési rendszer hirtelen összeomlása okozza, az alacsony vérnyomás ezt elősegíti. A csekély folyadékfogyasztás és a visszerek is rizikófaktort jelentenek. Az eszméletvesztés tipikusan akkor lép fel, amikor ülő helyzetből hirtelen állunk fel. A vér a lábunkba áramlik, az agy oxigénellátása csökken.

Az ún. vazovagális ájulás egyfajta erős reflex a test részéről, idegrendszeri eredetű. A kiváltó okok lehetnek a pszichikus stressz, hideg, fájdalom, félelem, egy rossz hír, vagy akár egy pozitív eredmény.

A kardiális ájulást a szív funkciózavara váltja ki, ezért kifejezetten veszélyes. Ennél a típusnál a szív minden előjel nélkül megáll, így az eszméletvesztés hirtelen lép föl. Ha a szív újra működésbe lép, a beteg újból felébred – sajnos, nem mindig ez a helyzet, ebben az esetben hirtelen szívhalálról beszélünk. A szívritmuszavarok és a szívizomszövet strukturális változásai is okozhatják az ájulásnak e típusát.

A cerebrovaszkuláris ájulás esetén egy ér elzáródása az ájulás oka: a csökkent vérellátású testrész egy másik éren keresztül “csapolja le” a szükséges vérmennyiséget, ami elégtelen agyi vérellátáshoz vezethet.

A terhesség utolsó hónapjaiban is előfordulhat az ájulás, leggyakrabban az utolsó harmadban. A magzat által kiváltott belső nyomás hatással van az alsó gyűjtővénára, és károsan befolyásolja a szív vérellátását. Mivel a Vena cava a méh mögött helyezkedik el, az eszméletvesztés hosszan tartó háton fekvés esetén alakulhat ki. A várandós nőknek ezért inkább az oldalt fekvő helyzetet javasolják.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük