Kezdőlap » Betegségek » Himlő

Himlő

Évszázadokon át az emberiség legsúlyosabb fertőző betegségei közé tartozott, amely a történelem során hatalmas területeket néptelenített el. Ázsiában ma is járványokban jelentkezik. Az utóbbi években keleti endémiás vidékekről Európába is behurcolták, amit sok országban kisebb, néhány halálos áldozatot követelő járvány követett.

Kórokozója vírus, amely a beszáradást elég jól tűri, ezért por és tárgyak is elég jól közvetíthetik, leggyakrabban azonban cseppfertőzéssel jut a szervezetbe. A vírus változatai okozzák a tehén, juh, ló és a nyúlhimlőt. Lappangási ideje körülbelül 12 nap, utána hidegrázással, lázzal test szerte jelentkező kiütések jellemzik. A kiütés eleinte foltok, göbcsék formájában jelentkezik, majd savós és gennyes hólyagok tűnnek fel az egész testen, legsűrűbben az arcon és a kézen. Pörkösödés után, heg hátrahagyásával gyógyulnak. Súlyosabb esetben a genny bevérzik, ezért a kiütés befeketedik: fekete-himlő.

Halálozási arányszáma körülbelül 10-15 százalék. A himlő elleni védőoltás Jenner nevéhez fűződik (1798) és ahol azt bevezették, ott a himlő gyakorlatilag meg is szűnt. Mindaddig azonban, amíg bárhol előfordul, a meggyorsult közlekedés miatt a megbetegedés lehetőségével számolnunk kell, mert a védőoltás (himlőoltás) biztos hatása csak 1-3 évig tart. Masszív fertőzés is áttöri a régi védőoltás hatását, ezért nemzetközi utazásoknál egyes országok megkövetelik az új keletű, három évnél nem régebbi védőoltást. Ezért érdemes utánanézni utazásunk előtt, hogy az adott országban ezt megkövetelik e.

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen betegségek állhatnak a szokatlanul sűrű hasfájás mögött?

Szinte az a legsűrűbben előforduló fájdalom, amit nagyon sok minden kiválthat, nem minden esetben betegség …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük