Kezdőlap » Fogyókúra » Hibák, melyek gátolhatják a sikeres fogyókúrát

Hibák, melyek gátolhatják a sikeres fogyókúrát

Ahhoz, hogy sikeresen, hosszú távon le tudjunk fogyni, fontosak a megfelelő ismeretek a táplálkozásról. Komolyabb táplálkozástudományi ismeretek azonban nem szükségesek a fogyáshoz: elegendő, hogy a fontos tápanyagokkal, illetve az anyagcsere alapjaival tisztában legyünk. A koplalás, illetve a szigorú, korlátozó fogyókúrás módszerek segítségével nem érhetünk el tartós sikert. Aki például csak egy almát eszik egy nap, vagy egyéb, drasztikus kalóriamegvonással járó diétába kezd, nemcsak a tartós fogyást akadályozza meg, hanem egészségét is veszélyeztetheti.

Fontos, hogy tisztában legyünk alapanyagcserénkkel, és napi energiaszükségletünkkel: az interneten található kalkulátorok segítségével könnyen kiszámolhatjuk ezeket az értékeket. A különböző tápanyagok: fehérjék, egyszerű és összetett szénhidrátok, telített és telítetlen zsírsavak szerepét is érdemes megismernünk, így könnyebben összeállíthatjuk személyre szabott, diétás étrendünket.

Az elméletet sokan nehezen ültetik át a gyakorlatba. Nem elég, hogy pontosan kiszámoljuk a kalóriadeficitet, és ez alapján elkészítjük a fogyókúrás étrendet: az apró csalások veszélyeztethetik a diéta sikerét. Az étkezési napló segíthet: írjunk fel minden, a nap folyamán elfogyasztott ételt. Előfordulhat, hogy a két étkezés között elfogyasztott snackek, néhány kocka csokoládé, kisebb sütemények gyakrabban szerepelnek étkezésünkben, mint hittük. Az egész napi kalóriabevitel így magasabb lesz, mint amennyi a fogyáshoz szükséges lenne. Nem gondolnánk, de az egészséges élelmiszerek is akadályt jelenthetnek. Például a magas szénhidráttartalmú zabpehely, vagy a nagy mennyiségű fruktózt tartalmazó gyümölcsök (szőlő, szilva, meggy) nagy mennyiségű fogyasztása is gátolhatja a fogyókúra sikerét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csokoládé nem kövérít

Rendszeres, de mértéktartó fogyasztással a csokoládé – magas kalóriatartalma ellenére – még jót is tesz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük