Kezdőlap » Látnivalók » Hévízi gyógytó

Hévízi gyógytó

A Zala megyében található Hévízi tóban már a rómaiak is megmártóztak és ha már ők nincsenek is itt, mi még megtehetjük, hogy ellátogatunk ide.

A tó maga egyedülálló a világon, hiszen egy természetes tőzegmedrű gyógytó.
Forrása a Keszthelyi-hegységben lévő, úgy 40 méter mélységű homokkőfal aljában van. A barlangon percenként 30-40 ezer liter víz áramlik át. Két ág keveredik és így jön létre a 36-38 fokos felszíni vízhőmérséklet. A tó vízkészlete néhány naponta megújul. Télen és nyáron közel azonos hőmérsékletű a víz, így bármelyik évszakban érdemes felkeresni.

A tó vize gazdag kalciumban és magnéziumban, emellett kénes és radon tartalmú. Összetétele többféle betegségre is gyógyír lehet. A kén például a cukorbetegeknek tehet jó szolgálatot, azzal, hogy enyhíti a bőrviszketést. A radon gyulladáscsökkentő hatású, így jó a reumára. Sőt, az ösztrogénproblémákra is jó hatással van a fürdőzés a tőzegréteg miatt. A pára karbantartja a hangszálakat, ívó kúraként pedig a gyomorbántalmakra alkalmazzák. Arról nem is beszélve, hogy a léleknek is jót tesz a kellemesen meleg vízben való pihenés.

A területet mediterrán klíma jellemzi. Sajátos mikroklíma alakult ki. A víz közelében a nyári kánikula elviselhetőbb, az őszi és téli időszak enyhébb és a tó környékén fagymentes a talaj, ennek köszönhetően növényritkaságokkal is találkozhatunk a környéken sétálgatva.

Ez a páratlan természeti kincs mind a testünket, mind a lelkünket képes meggyógyítani. Hát, mire várunk még?
A környéken érdemes még megtekinteni a Gyógyparkot, Egregy romkertjét és pincesorát és a Dr. Schulhof Vilmos Sétányt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük