Kezdőlap » Baba-mama » Heten mint a gonoszok – a baba hetedik hónapja

Heten mint a gonoszok – a baba hetedik hónapja

A hetedik hónap nem olyan eseménydús, mint az előzőek. Sok újat most nem fog mutatni, inkább az eddig meg tanult dolgokban fog egyre ügyesebb lenni. A hintázásból végre megteszi majd az első mászó lépéseket. Eleinte kicsit ingatagon fog majd mászni. Rá kell még éreznie saját egyensúlyára. Össze kell koordinálnia a kéz és a láb mozgatását. Ebbe az első esetlen méterek után hamar belejön minden kisbaba, s miután megtörténik a már várva várt mászás, visszasírod azt az időt, amikor a helyváltoztatás még nem ment ilyen könnyen kisbabádnak. Innentől hihetetlen sebességgel fog majd közlekedni a lakás minden pontjába, te pedig futhatsz utána, hogy nehogy valaminek nekimenjen, mert a féket még nem igen ismeri.
Mozgékonysága nem csak a helyváltoztatás miatt okoz majd problémákat. Nem fogja már olyan nyugodtan tűrni az öltöztetést vagy éppen a pelenkázást, mint eddig. Forgolódik, tekereg, mocorog, rúgkapál és csapkod a pelenkázón is. Élvezi a mozgás szabadságát, így kész hadműveletté válik egy-egy ruhadarab fel vagy épp levételen, vagy egy kakis pelus kicserélése. Érdemes ilyenkor valami zenélő, rezgő játékot adni a kezébe az leköti egy ideig.
A mozgás szabadságán kívül saját hangját is jobban megismeri. Kiabál, mondja a magáét a kis babanyelvén, szótagokat ismétel és újakat alkot.
A hónap vége felé, már képes lehet felhúzni magát kapaszkodó segítségével álló helyzetbe. Ez pedig újabb stresszhelyzetet idéz majd elő, ugyanis nem fogja tudni, hogyan üljön le. A legtöbb gyerek ilyenkor ijedt üvöltésbe kezd, miközben görcsösen markolja a kiságy rácsát, vagy a járóka fogódzkodóját. Segíts neki, és mutasd meg, hogyan hajlíthatja be kis lábait. Érdemes hátulról megnyomni térdhajlatnál a lábacskáját, hogy megrogyjon, és ő is érezze, hogy ha behajlítja, akkor vissza tud ülni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tanítsuk járni a babát

Ha gyermekünk elérte az ideális kort, és látjuk, hogy próbálkozik a lábra állással , akkor …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük