Kezdőlap » Adózás » Helyi adók

Helyi adók

Vagyonhoz kapcsolódó adóként ismeretes az ingatlanadó. Az ingatlan egy adóztatható tárgy, és ennek az adónak a bevétele, helyi adónak minősül. Ehhez kapcsolódik a vagyoni értékű jog, az önkormányzat településén való állandó- illetve nem állandó lakosként való tartózkodás, valamint gazdasági tevékenység gyakorlása.
A helyi adót az önkormányzat veti ki, de szigorúan csak a saját településén. Fontos tudni, hogy egy féle adótárgyat, csak egy féle adóval lehet terhelni.
A helyi adóknál is fennállhat a személyi adómentesség, például az egyházaknál, alapítványoknál, közhasznú társaságoknál, valamint a társadalmi szervezeteknél. Ennek az a feltétele, hogy az adóalanyok társasági adót sem fizetnek.

A helyi adóknál 3 adónemet különböztethetünk meg. Az egyik a vagyoni típusú adók. Ehhez tartozik az építmény, valamint a telekadó. Az építményadó adótárgya a lakás, és olyan épület, illetve épületrész, mely nem lakás célját szolgálja. Ennek adóalanya az épület tulajdonosa. Az építményadó akkor lehet adómentes, ha egy szükséglakásról, szociális intézményről, állattartásra szolgáló épületről, kiegészítő helységekről (pince, padlás, spájz, kazánház, stb.) beszélünk. A telekadó adótárgya a be nem épített belső földterület (telek), melynek adóalanya a tulajdonos. Ez akkor lehet adómentes, ha például építési tilalom vonatkozik rá, vagy esetleg erdőművelési ágban van nyilvántartva.
A második adónem a kommunális jellegű adó, amihez a magánszemélyek és a vállalkozások kommunális adója tartozik, valamint az idegenforgalmi adó. Utolsó sorban pedig helyi adónak minősül az iparűzési adó is.
Ha a magánszemélyek kommunális adójáról beszélünk, akkor az adótárgy egy épület, illetve telek, az adóalany pedig annak tulajdonosa. Az adóalap az adótárgy mennyiségétől függ, és az adó mértéke maximum 12.000 forint évente.
Az idegenforgalmi adót tekintve, az adótárgy az a valaki, aki nem állandó lakosként tartózkodik egy adott helyen, az adóalany pedig az, aki minimum egy vendégéjszakát tölt el azon az adott helyszínen. Az adó mértéke maximum 300 forint/éjszaka. Az idegenforgalmi adó alól az lehet mentes, aki a 18. életévét még nem töltötte be, illetve aki a 70. életévét már betöltötte. Szintén adómentes az üdülő tulajdonosa, egészségügyi, illetve szociális intézményben ellátott személyek/magánszemélyek. Ezt az adót a szállás adója szedi be, majd ő fizeti be a helyi önkormányzatnak.
Végül pedig a helyi iparűzési adóról szót ejtve, ennek adótárgya az a vállalkozási tevékenység, melyet az önkormányzat illetékességi területén állandó, vagy ideiglenes jelleggel végeznek. Adóalanya pedig nem más, mint a vállalkozó, illetve a gazdasági szervezet, társaság.

Tehát vagyoni típusú adót, illetve kommunális adót minden ház- illetve telektulajdonos fizet. Az idegenforgalmi adó csak azt terheli, aki például elmegy nyaralni, és éjszakáit egy bizonyos szálláshelyen, például egy apartmanban tölti. Helyi iparűzési adót pedig az fizet, aki a településen, amelyen él, vállalkozási tevékenységet folytat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegség után is jár adókedvezmény!

Ma már egyre többen tudnak róla, hogy hosszabb, vagy tartós betegség után is igénybe vehető …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük