Kezdőlap » Egészséges életmód » Héjában a vitamin

Héjában a vitamin

„Tessék megenni a héját is, abban van a vitamin!” Sokak számára ismerős lehet ez az aprócska mondat, ami szinte szállóigévé vált. Hallhattuk szüleink, nagyszüleink szájából, miközben bőszen ellenkeztünk az alma, körte, esetleg a barack héja ellen. De vajon igazuk volt?

A különféle gyümölcsöket, zöldségeket fogyaszthatjuk nyersen, egymagában, de akár sütve, főzve, grillezve, ahogyan csak jól esik. A gyümölcs- és zöldséghúsok sok változatos antioxidánst tartalmaznak, amik nélkülözhetetlenek szervezetünk számára. Közkedvelt gyümölcsünk az alma – amiből rengeteg fajta fellelhető – vitaminokban bővelkedik. C-vitamin tartalma segíti immunrendszerünk működését, A-vitamin, ami szerepet játszik a szürkületi vakság, úgynevezett farkasvakság megelőzésében és a B-vitamin, amely emésztőrendszeri panaszaink leküzdésében segíthet. De nem csak a lédús gyümölcshúsban találhatunk szervezetünk számára kincset érő antioxidánsokat. A gyümölcsfélék magja is tartalmaz ezekből egy kisebb mennyiséget, ámbár kevesen fogyasztják el a magokat, kivétel, ha ez a művelet elkerülhetetlen. –Gondoljunk bele, míg az eper felszínén található magokat nem piszkálja senki, a görögdinnyéből előszeretettel pöcköljük ki a kis fekete piszkokat. – A gyümölcsök, zöldségek héjánál is hasonló a helyzet.

A flavoid vegyületeket a növények saját védelmük érdekében termelik. Ez a vízben oldódó festékanyag, a növények anyagcseréjének másodlagos terméke. Célja, hogy megvédje vele önmagát a káros UV-fénytől, és az egyéb kártevőkkel szemben. Több mint 4000 fajta flavoidot ismerünk, amelyeknek mind más-más jótékony hatása van. Ezek a vegyületek nagymértékben találhatóak a bogyós gyümölcsökben, a gyümölcsök levelében és héjában. Bizony a héjában. A flavoidok segítik mindennapjainkat, erősítik immunrendszerünket, gyulladáscsökkentő hatásúak, a keringési zavarok megelőzésében is támogatnak bennünket, valamint kutatások szerint hatékonyan lépnek fel az asztmás megbetegedésekkel szemben is. Összefoglalva minden lehetséges módszer alátámasztja szüleink, nagyszüleink elméletét. Tessék csak megenni azt a héjat is!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges életmód: belefér a nassolás?

A felesleges kilók nem mindig olvadnak le olyan könnyen, ahogy szeretnénk, ahhoz pedig, hogy tartósan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük