Kezdőlap » Egészséges életmód » Házi praktikák, melyek inkább ártanak, mint használnak

Házi praktikák, melyek inkább ártanak, mint használnak

A kisebb sérülések, kellemetlenségek esetén általában nem fordulunk orvoshoz, nem veszünk be gyógyszereket. Sokan a különféle házi praktikákhoz folyamodnak, azonban néhány tipp kifejezetten káros is lehet.

Hagyományos gyógymódnak számít a napégés okozta fájdalom csillapítására a tejföl, vagy a túró. Ugyan a tejtermékek hűsítő, kellemes érzést okoznak a bőrre kenve, egyéb pozitív hatásuk nincs: a túró még a bőr számára szükséges nedvességet sem biztosítja. A tejtermékekben található tejsavbaktériumok irritálhatják a bőrt, gyulladást okozhatnak. Válasszuk inkább a hideg borogatást, vagy a napozás utáni ápoló készítményeket. Ezek nem szárítják ki a bőrt, csillapítják a fájdalmat, és gyógyítanak.

Az égési sérülések gyakoribbak, mint gondolnánk: ha egy percre nem figyelünk oda, a vasaló, vagy a sütő, villanytűzhely könnyen megégethetnek. Fontos a seb azonnali ellátása. Az egyik ismert házi gyógymód a lisztszórás a sebre. Azonban ez semmiképpen sem ajánlott: ahelyett, hogy csillapítaná a fájdalmat, a liszt a sebbe ragad, és gátolja a gyógyulási folyamatokat. Tartsuk az égési sebet langyos víz alá, és a gyógyulásig rendszeresen kenjük sebgyógyító kenőccsel. A súlyosabb égési sérülésekkel mindenképpen forduljunk orvoshoz!

A megfázás tüneteinek enyhítésére alkalmas a forró tea, és a citrom: azonban nem egyszerre. A citrom magas C-vitamintartalommal bír, azonban ez a vitamin rendkívül hőérzékeny. Csepegtessük a citromlevet langyos vízbe, vagy fogyasszunk helyette kiwit, vagy homoktövist: ezek a gyümölcsök még a citromnál is több C-vitamint tartalmaznak!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A sport megváltoztatja az örökítőanyagot

Táplálkozás, sport, kiegyensúlyozottság: az egészséges életmód jótékony hatása számos területen érvényesül. Újdonságnak számít, hogy az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük