Kezdőlap » Jog » Házi őrizet

Házi őrizet

Házi őrizet egy bűntetőügyben akkor adható, ha az ügyészség előzetes letartóztatás elrendelésére irányuló indítványát a bíróság elutasította, és a gyanusított védője által előterjesztett házi őrizet elrendelésére irányuló indítványnak helyt ad. A házi őrizet foganasításának tartalmaznia kell a gyanusított címének pontos helyét.

A gyanúsított a megjelölt és a bíróság által kijelölt lakást (és az ahhoz tartozó bekerített helyet) csak a mindennapi élet szokásos szükségleteinek biztosítása (élelmiszer vásárlás) vagy gyógykezelés céljából, az ehhez szükséges időben és mértékben hagyhatja el. A házi őrizetet elrendelő bírósági határozatot a gyanúsítottnak köteles magánál tartania és rendőri igazoltatáskor a személyazonosító igazolvánnyal együtt be kell mutatnia. A bíróság elrendelheti a gyanúsítottak technikai eszközzel (GPS jeladó) történő ellenőrzését is.

A végzés mindenképpen előzetesen végrehajtható, azonban ellene fellebbezni lehet. Az előzetes letartóztatás általános oka lehet a szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény gyanúja. A bíróság megállapíthatja, hogy a gyanúsított szökésének, elrejtőzésének veszélye fennállhat az elrendelt kényszerintézkedés nélkül. Kedvező álláspont szerint a terhelt ellenőrzését biztosíthatja a nyomon követő technikai eszköz, ezáltal előzetes letartóztatásra nincs ok. A házi őrizet az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig tart, melynél a BKv.99. számú véleményét is figyelembe veszik. A Be. 138.§ (1) bekezdése szerint elrendelhető a házi őrizet, ha a terhelt eljárás során tanúsított magatartására is figyelemmel az előzetes letartóztatással elérni kívánt célok a házi őrizet elrendelésével is elérhetők.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakástámogatás

A 122011es kormányrendelet a lakásigényt írja elő. Itt a feltétel, hogy a költség 30%-át és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük