Kezdőlap » Fűszerek » Házi készítésű ecet

Házi készítésű ecet

Ételeink és a salátafélék savanyítására, savanyúságok eltevésére többnyire ecetet használunk.
Házilag is készíthetünk ecetet borból, gyümölcsből.

A gyümölcsecet készítéséhez mindenféle selejtes gyümölcsöt felhasználhatunk. Egy ötliteres uborkás üveg aljára tegyünk egy nagy karéj kenyeret, szórjunk rá egy marék kristálycukrot, és öntsük fel annyi langyos vízzel, hogy az üveg háromnegyed részéig érjen. Mindenféle gyümölcsöt tehetünk bele, pl cseresznyét, epret, meggyet, málnát, barackot, szőlőt, szilvát, almát megmosva, héjastól. Az üveget tegyük napos helyre tetejére rakjunk egy kistányért, de ne kössük le. Néhány hétig hagyjuk erjedni, majd tegyük félre egy-két hónapra. Ezalatt teljesen megtisztul és megerősödik úgy, hogy leszűrhetjük. Ha a teteje nagyon virágos, akkor egy-két szelet tormát tegyünk rá. Leszűrés előtt a tetején levő bőrszerű, hártyás réteget lazítsuk meg úgy, hogy lesüllyedjen. Ez az ecetágy, amelyre ismét önthetünk vizet, esetleg bort, és ez 2-3 hónap múlva ismét jóízű ecet lesz.

Borecetet úgy készítünk, hogy egy befőttesüvegbe teszünk 2-3 deciliter bort, egy kávéskanál mézet vagy cukrot, és vászonruhával lekötve meleg helyre tesszük. Néhány nap múlva a bor felszínén hártya képződik. Az üveget rázogassuk meg, hogy ez a hártya az üveg aljára süllyedjen, mert ebből lesz az ecetágy. Ha ez a nyálkás anyag már egy félujjnyira megvastagodott, öntsünk rá 2 deciliter borecetet, hagyjuk néhány napig állni, majd eresszük fel annyi borral, hogy összesen két liter legyen. Két-három hét múlva már önthetünk le róla ecetet, és mindig ugyanannyi bort öntsünk utána. Minden egyes alkalommal kóstoljuk meg, hogy elég savanyú-e.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pecsenyevirág

Ismertebb nevén majoránna. A Földközi-tenger környékéről származik, és szinte az egész világot meghódította. Elterjedésének és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük