Kezdőlap » Ház karbantartás » Házi duguláselhárítás

Házi duguláselhárítás

A dugulás minden család rémálma. Azon felül, hogy kellemetlenséget okoz azzal, hogy a vízrendszer egy részét vagy teljes egészét nem tudjuk használni, még a szakemberek árai is a plafont verik. Érdemes tehát kipróbálni egy-két házilagos módszert a baj orvoslására, mielőtt a telefon után nyúlunk, hátha könnyen elhárítható a probléma. A helyzeten nagy valószínűséggel rontani már nem tudunk, ám ha sikerrel járunk, megspóroljuk a szakember borsos árát.
A leggyakoribb pont egy háztartásban ahol dugulás keletkezhet, az a konyhai mosogató. Ha itt van dugulásunk először ellenőrizni kell a mosogatótálca lefolyó csonkját. Ezt könnyedén megtehetjük egy hosszú pálcával. Ha ez rendben van, második lépés a szifon ellenőrzése. Gyakran a szifon alapos kipucolásával már el is hárítottuk a gondot.

Persze úgy, mint minden másra, számos háztartási praktika létezik a dugulások elhárítására. Ilyen például az ecet és a szódabikarbóna régi bevált kombinációja, de van olyan ember is, aki a mosószódára vagy éppen a benne lévő foszforsav miatt a colara esküszik. Ha az ecetet és a szódabikarbónát választjuk, a következőképpen kell eljárnunk. 3 evőkanál szódabikarbónát és 3 dl ecetet kell 6 dl forrásban lévő vízzel elkeverni és azt a lefolyóba önteni. (Tipp: ha nincs otthon szódabikarbóna a sütőpor is megteszi). Várjunk egy-két órát, hogy a szer kifejtse hatását, majd vegyük elő a pumpát és pumpáljuk meg az eldugult lefolyót. A pumpálás akkor a leghatékonyabb, ha közben befogjuk vagy eldugaszoljuk a túlfolyót.

Bolti szerekkel is kísérletezhetünk, ám ezek hatóideje hosszabb, ilyenkor érdemes akár egy egész éjszakát adni a szernek, hogy megfelelően hasson. Fontos megemlíteni azt is, hogy ezek a házi praktikák akkor hatásosak, ha a dugulás a szifonban vagy annak közelében van, távolabbra ugyanis már nem jut el elég koncentráltan sem a bolti sem a házi lefolyótisztító keverék.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzük az időszakos nagyobb feladatokat a háztartásban?

A napi-heti időbeosztás mellett érdemes tekintettel lenni arra, hogy számos olyan háztartási, kerti munka adódik, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük