Kezdőlap » Házfelújítás » Házfelújítás első lépései

Házfelújítás első lépései

A házfelújítás során a legeslegelső teendő mindenképpen az állagfelmérés kell, hogy legyen. Itt kell gondosan ellenőrizni, hogy az épület mennyire áll ellen az időjárási viszonyoknak, milyen állapotban vannak a fő alkotóelemei.

Minden esetben felülről célszerű kezdeni az ellenőrzést, egészen pontosan a tetőszerkezettel. Először kintről, ha szükséges akár távcsővel is megoldható ez a feladat, utána viszont fel kell mászni a padlástérbe és ott megnézni a gerendákat, tetőléceket. Itt leginkább arra kell figyelni, hogy nem látszanak-e beázásra utaló jelek, van-e megfelelő szellőzése a padlástérnek.

Utána a nyílászárók állapotát kell ellenőrizni, hogy megfelelően, pontosan zárnak-e.

A házfelújítás megkezdése előtt pontosítani kell a közművek vezetékeinek pontos helyét, azok elzárásának lehetőségét. A közművek állapotát célszerű szakemberrel ellenőriztetni és a megfelelő javításokat velük elvégeztetni.

A következő nagyon fontos terület, aminek utána kell járni, az épület szigetelése, ami nélkül nincs értelme a felújítást megkezdeni.

A felújítási munkák nem minden része igényel szakértelmet, ezeket saját kezűleg is el lehet végezni, de a szakmunkákat minden esetben bízzuk szakemberre. Ehhez kérjünk több helyről árajánlatot.

Azt mindenképpen figyelembe kell venni, hogy egy házfelújítás mindig sok időt, türelmet és anyagiakban is sok áldozatot követelő folyamat, aminek a jó megtervezése, pontos végrehajtása után a saját képünkre formált, sok örömet okozó otthonunk lehet.

Az első teendő a ház karbantartásának megkezdése előtt az, hogy amennyiben nem ismert, fel kell deríteni az épület korát, és a beépített anyagokat, bár ezeket nagyban meghatározza a kor, amelyben felépítették az épületet.

A XX. század elején épített házak falában általában kötésben vannak a téglák és teljesen tömör falszerkezetet adnak. A fal vastagságát az ablak- és ajtónyílásoknál lehet mérni. A másik ekkoriban általánosan alkalmazott falazóanyag a vályogtégla volt, amit főleg az Alföldön sokáig használtak. Az újabb építésű házakban már az un. blokktéglát használták.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Parasztház felújítása

A felújított parasztház kellemes otthonunk lehet. A vidéki és egyben nyugtatóként ható hangulat a tiszta, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük