Kezdőlap » Ház karbantartás » Ház körüli munkálatok

Ház körüli munkálatok

Az otthonunkat használ leginkább, mert ott tartózkodunk a legtöbbet. Ezért állandó szépítésre, karbantartásra, átalakításra szorul az ingatlanunk. Bárki meg tudja csinálni a ház körüli, vagy a házon belüli munkálatokat, csak egy kis elszántság, szépérzék, ügyesség kell hozzá. Kezdjük a fallal, akár kint vagy bent, kisebb leverődésekkel, hibákkal. Ehhez szükséges: spakli, simító, egy tál, gipsz, vagy cement-homok keverék, és víz. Először lekaparjuk, kitisztítjuk a felületet, illetve ami meglazult építőanyag, azt is kivesszük onnét. Másodszor, bevizezzük a javításra szoruló falrészt. Harmadszor, megkeverjük az anyagot, hogy finom lágy állagú legyen. Negyedszer, felkenjük a felületre. Ha mélyebb a sérülés, akár több rétegben történjen, mindig várunk a száradással egy kicsit, és ráhordhatunk ismét javító anyagot. Ezt követően lehet lesimítani, egy szintbe hozni a körülötte lévő épp falrésszel. Ennyi volt az egész, nagyon egyszerű volt. Ha az aljzatot javítjuk betonnal, akkor érdemes letakarni nedves papírral, és azt 24 óráig locsolgatni kell. Ugyanis a beton, nedvességtől köt-szilárdul meg a legjobban. Házunkat tavasszal érdemes magasnyomású vízzel körbemosni.

A ma használatos külső festékek már vízállók, és szépen le lehet mosni a ház teljes homlokzatát, ablakokkal, redőnyökkel együtt. Megéri, mert rengeteg port, koszt lehet lemosni minden honnét, és visszatér a házunk eredeti színe. Nyílászárók festését is el lehet végezni házilag. Nagyon egyszerű. Hozzávalókat be lehet szerezni a barkácsáruházakban, festékboltokban. Kellékek: csiszolópapír durva-finom, spakli, kisebb-nagyobb ecset, festék, hígító, és gitt. Először is a festeni kívánt rész alatt letakarjuk a földet, padlót, hogy netán ami lecsöppen festék, és szemét, ne okozzon gondot később. Tehát ha kell, a felpattogzott régi festéket spaklival eltávolítjuk, majd a festeni kívánt egész felületet átcsiszoljuk egy kicsit. Ha a felületen bemélyedések is vannak, azt kigitteljük, és száradás után elkezdhetjük festeni a felületet. Lefolyó tisztítás, egyszerű praktikus módszere: szódabikarbónát öntünk a lefolyóba, és rá ecetet.

Ezt a módszert a tűzhely, vagy a sütő lerakódott szennyeződéseinek eltávolítására is nagyszerűen lehet alkalmazni. Villanyszerelést bízzuk a szakemberre, de ha kisebb gondunk akad, mondjuk égő csere, azt mi is megoldhatjuk. Természetesen legelőször gondoskodjunk az áramtalanításról, azaz le kell kapcsolni a villanyt. Még térjünk rá a kelletlen háziállatokra, hangya, csótány… Ezeket a leghatásosabban úgy tudjuk elriasztani, ha az útjukba sütőport, szódabikarbónát szórunk ki. Hamar elhagyják a területet. Ha már ennyire ügyesek vagyunk, gondoljuk a körülöttünk élő naphosszat csiripelő kis madarakra. Jön a tél, igazán készíthetünk nekik etetőt, akár a párkányunkra, vagy ki a fára. Aztán gondoskodjunk az élelmük utántöltéséről is. Már most keressük meg, a hólapátokat, hókotrókat, és ha szükséges most javítsuk meg. Ugyanis ha már zuhog a hó, és szükség van a hóeltakarításra, akkor már körülményes a jeges hidegben javítani. Akkor már szerintem marad az elfelejtett és javítás nélküli hibájával együtt a hószerszám, ami persze azt jelenti, jóval nehezebb lesz az eszköz használata ismét a télen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan akadályozzuk meg a penészedést?

A lehetséges penészedésre már akkor gondolni kell, amikor a leendő otthonunkat a tervezővel kialakíttatjuk. Ha …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük