Kezdőlap » Fitnesz » Hatékonyabb a zsírégetés, ha reggeli nélkül edzünk?

Hatékonyabb a zsírégetés, ha reggeli nélkül edzünk?

A reggeli sport sokak számára a mindennapok része. A kora reggeli órákban futócipős, tréningruhás férfiakat, és nőket egyaránt láthatunk a parkokban, ahogy a futóedzésüket végzik. Aki üres gyomorral áll neki a mozgásnak, a zsírégetési folyamatokat is serkentheti.

Egy angol tanulmány is megerősítette, hogy a felkelés után, éhgyomorra végzett edzés serkenti a zsírégetést. A kutatásban 14 résztvevőt vizsgáltak, aki reggel állóképességi sportot űztek (a kísérleti alanyok bicikliztek, nem futottak). A résztvevők fele evett, mielőtt belekezdett az edzésbe, a többiek üres gyomorral végezték a testmozgást. A böjtölő résztvevők a másik csoporthoz képest valóban több zsírt égettek el – pontosabban, a szénhidrátok helyett elsősorban zsírból nyerték az energiát.

A zsírégetés azonban nem feltétlenül jelent testsúlycsökkentést. A fogyáshoz elengedhetetlen a negatív kalóriamérleg: tehát, hogy a nap folyamán elégetett kalóriamennyiség magasabb legyen, mint amit a táplálkozással bevittünk a szervezetünkbe. A kora reggeli sport mindenesetre kiegészítheti a diétát, javíthatja a hatékonyságát. Amellett, hogy kalóriát égetünk a sporttal, az állóképesség is javul: a következő alkalommal többet tudunk futni, és ha többet tudunk futni, azzal még több kalóriát égetünk el. Fontos azonban, hogy üres gyomorra legfeljebb 60 percet fussunk, ezután a szervezet már valószínűleg az izomszövetet használná energiaforrásként. Akinek problémái lehetnek a vérkeringésével, fogyasszon el edzés előtt egy banánt, vagy egy pohár gyümölcslevet. A sportolók, akiknek elsősorban a teljesítménynövelés a céljuk, mindenképpen vegyenek magukhoz szénhidrátot az edzés előtt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük