Kezdőlap » Fitnesz » Hatékony edzés: akár 15 perc elegendő?

Hatékony edzés: akár 15 perc elegendő?

Napjainkban, rohanó életmódunk miatt az idő kiemelt fontosságú: legtöbbször nincs elég belőle, így minden másodpercet megpróbálunk optimálisan beosztani. Sokaknak nincs ideje, vagy lehetősége heti négy-öt alkalommal több órát az edzőteremben tölteni. Egy egyszerű módszer segítségével azonban időt spórolhatunk: jelentősen rövidebb edzésekkel is elérhetjük az álomalakot.

15 perc mozgást mindenki be tud illeszteni a napirendjébe: akár reggel, felkelés után, akár a munkahelyi ebédszünet alatt, vagy délután, otthon: ahelyett, hogy ledőlnénk a televízó elé. Egy amerikai kutatás szerint napi 30 perc edzéssel már jelentős eredményeket érhetünk el. Akár több részben is elvégezhetjük az edzést: például háromszor tíz, vagy kétszer tizenöt perc alatt. A változatosság a legfontosabb: semmiképpen ne kövessük ugyanazt az edzéstervet két hétnél tovább. Izmaink idővel hozzászoknak a terheléshez, és már nem fejt ki rájuk olyan hatást, mint az első néhány napban, hétben.

A legjobb választás a HIIT: a magas intenzitású intervallumos edzés. A módszer lényege, hogy 20 másodperc intenzív edzést 10 másodperc szünet követ. A 20 másodperc során végezzünk el annyi ismétlést egy gyakorlatból, amennyire csak képesek vagyunk. Tíz másodperc pihenés, regenerációs szakasz után jön a következő gyakorlat. A HIIT egyfajta gyors köredzés. Akár már 8 edzési szakasszal is látványos eredményt érhetünk el, ha rendszeresen végezzük a tréninget: ez mindössze négy perces edzést jelent.

Az edzés idején kívül, az izomfeszítő gyakorlatokat szinte bárhol, bármikor végezhetjük: például fenékre, vagy hasra. Egyes szakértők azon a véleményen vannak, hogy a hasizmok megfeszítése hatékonyabb, mint a közkedvelt felülések.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ideális napszak edzéshez – létezik ilyen?

A legtöbben délután 4, és este 8 óra között végeznek súlyzós edzést: ennek oka inkább …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük