Kezdőlap » Betegségek » Hasnyálmirigy betegség

Hasnyálmirigy betegség

A hasnyálmirigy betegség leggyakrabban előforduló betegsége a gyulladás. Ez lehet heveny és krónikus. A krónikus, egy heveny gyulladásból maradt. Nem gyógyult meg maradék nélkül.

A hasnyálmirigy bal oldalon a gerinc előtt helyezkedik el. Több feladatot is ellát. Fő feladata, emésztőenzimek termelése, szénhidrát és zsíranyagcserét szabályozó hormonok termelése.

A heveny hasnyálmirigy gyulladásnak is két változata van. Az egyik enyhe lefolyású, a másik súlyos, szövet elhalással járó, sokszor halálos kimenetelű eset.
Heveny gyulladás legsűrűbben kialakuló tényezője, az epeúti kő, amely elzárja az epevezetéket, örökletes is lehet, túlzott alkohol illetve étel is okozhatja a gyulladást.
Nagyon ritkán víruserőzés is okozója lehet. Eggyes gyógyszerek mellékhatási is lehetnek.

A betegség tünetei között szerepel: övszerű fájdalom, puffadás, hányás magas láz! Ilyenkor a vérnyomás alacsony lehet.
A betegséget vérből és vizeletből egyaránt meglehet állapítani. Ilyenkor az amiláz értékeit nézik. E mellett másik két emésztő enzim értéket is, a lipáz és elasztázt nézik még. Ezek mennyisége nincs összefüggésben a gyulladás erősségével. Vér és vizelet vizsgálaton kívül hasi ultrahanggal is megnézik a gyulladást. Súlyos esetben a CT vizsgálat fontos, mert az elhalt szöveteket ez mutatja ki. A beteget koplaltatják, szondán keresztül a vékonybélbe juttatnak élelmet, mert az éhezés lassítaná a gyógyulási folyamatot. Amint csökken a gyulladás, szép lassan diétás étrenddel növelik a táplálékot a betegnek!

Akinek már volt hasnyálmirigy gyulladása, élete végéig oda kell figyelnie táplálkozására, és szigorú alkohol tilalom lép érvénybe!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mellkasi fájdalmak

Ha szorít a mellkasunk, azonnal szívrohamra gyanakszunk. De mi a helyzet akkor, ha nem szorítást …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük