Kezdőlap » Betegségek » Harc a malária ellen

Harc a malária ellen

Ha meglátogatunk 1-2 trópusi vagy szubtrópusi országot, számolnunk kell az ottani betegségekkel, fertőzésekkel is. Melyek az Egyenlítő országaiban elég gyakoriak. Például a malária, melyet egy fertőzött szúnyog harapása okozhat.

Ha mégis sikerült elkapnunk ezt a betegséget, akkor előfordulhat mérsékelt vagy súlyos hidegrázás, persze egyértelmű, hogy magas láz valamint erős izzadás. És vannak egyéb jelei is, például fejfájás, hányás és hasmenés.

A szúnyog csípése után néhány héten belül megjelenhetnek az első tünetek. És ezen felül vannak bizonyos típusú malária paraziták, melyek ott szunnyadnak a szervezetben hónapokig vagy akár évekig is.

Ha magas lázat tapasztalunk egy trópusi utazás után, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert sok az esély, hogy lappang bennünk valami fertőzés.

Megfertőződhetünk például vérátömlesztés útján, vagy intravénás tű megosztása közben (kábítószeresek használják így a tűt). De anya is átadhatja a születendő babájának.

A világ egészségügyi tisztviselői igyekeznek csökkenteni a fertőzések kialakulását, például szúnyogháló forgalmazásával és eladásával.

A tudósok világszerte próbálják kifejleszteni a biztonságos és hatékony vakcinát a malária ellen. Mivel azonban még mindig nincs ilyen vakcina, ami az emberi felhasználásra engedélyezett, ezért azt találták ki, hogy csökkentik a szúnyogokat. Például permetezés. Kezelik az otthoni falakat rovarirtók segítségével, és megölik a kifejlett szúnyogokat, amik bemennek az otthonokba.

Alvás alatt a szúnyoghálót befújják szúnyogirtóval. És vannak olyan szerek, melyeket a bőrre is lehet fújni és hatásos szerek ezek.

Tehát, ha mégis elutazunk egy trópusi országba, érdemes tájékozódni, milyen fertőző betegségek fordulnak elő arra felé, és az orvosunktól tanácsot kérjünk, milyen gyógyszerekkel szerelkezzünk fel. Esetleg védőoltásokkal, ha szükséges.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük