Kezdőlap » Egészséges életmód » Hány óra alvás egészséges?

Hány óra alvás egészséges?

Jó hír a sokáig, és a rövid ideig alvók számára egyaránt: mindenkinek igaza van, az alvási szükséglet egyénenként különbözik.

Az alvás létszükséglet: már egy álmatlan éjszaka is káros következményekkel jár. A tartós alváshiány hatására a fizikai, és a szellemi teljesítőképesség is csökken, mivel a szükséges pihenés elmarad. Álmunkban az anyagcsere lelassul, a helyreállító folyamatok azonban aktívak: az immunrendszer megerősödik, a bőr regenerálódik, a növekedési hormonok építik a csontokat, és izmainkat, ezenkívül agyunk feldolgozza az előző nap eseményeit.

Életünk folyamán az alvásigényünk folyamatosan változik. Egy csecsemőnek körülbelül 16 óra, vagy még ennél is több alvásra van szüksége naponta. Fiatalkorban ideális esetben átlagosan 9 órát alszunk, míg felnőttként 7-8 óra éjszakai pihenés is elegendő. A kivételek itt is erősítik a szabályt: valakinek 6 óra alvás is bőven elég, míg mások csak 9 óra után érzik úgy, hogy sikerült kipihenniük magukat. 6 óra alatti, és 9 óra feletti átlagos alvásmennyiség azonban hosszú távon káros következményekkel járhat. Ezeken a határokon belül az alvásigény egyénileg változik: az egyetlen kritérium, hogy napközben kipihentnek érezzük magunkat. Az alvás időtartama a változó terhelés hatására egy embernél is különböző lehet.

Akár a megszokottnál egy órával kevesebb alvás is alváshiányos panaszokhoz vezethet, és több napon keresztül fáradttá, levertté tehet. A koncentrációs zavarok, a sötét karikák a szem alatt, a fáradtság, kimerültség, nyugtalanság a kialvatlanság tipikus jelei. A hétközbeni alváshiányt nem tudjuk hétvégén behozni: fontos, hogy mindennap odafigyeljünk az elegendő mennyiségű alvásra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A testmozgás szerepe az egészség megőrzésében

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres mozgás és az egészség között szoros összefüggés van. A mai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük