Kezdőlap » Egészséges életmód » Hány kalóriára van szükségünk egy nap?

Hány kalóriára van szükségünk egy nap?

Akár egészségesnek, akár egészségtelennek számít egy élelmiszer, kalóriatartalommal rendelkezik. Ha nem figyelünk oda a kalóriabevitelre, az arra hajlamosaknál könnyen hízáshoz vezethet. Gyakran előfordul, hogy a megfelelő, kiegyensúlyozott étkezésre csak akkor fordítunk figyelmet, amikor már a mérlegen, illetve a ruháink méretén látható a helytelen életmód eredménye.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek számolgatnia kellene a kalóriákat: elsősorban annak van rá szüksége, aki nem elégedett a testsúlyával, az alakjával, illetve egészségügyi okokból szükséges leadnia néhány kilót.

Az interneten számos kalkulátor található, melyekkel kiszámolhatjuk a napi kalóriaszükségletünket: egyes oldalakon azt is részletezik, hány gramm szénhidrátot, fehérjét, illetve zsírt tartalmazzon körülbelül az étrendünk. Ahhoz, hogy fogyást érjünk el, a napi energiaszükségletből (ne az alapanyagcseréből!) vonjunk le 300-400 kalóriát. Fontos azonban, hogy 1200 kalória alá semmiképpen se menjünk: ez hosszú távon nem kívánatos mellékhatásokhoz vezethet, illetve rövidtávú fogyókúra esetén elősegítheti a jo-jo effektus kialakulását. Nőknél az átlagos napi kalóriaszükséglet 1500-2000 kalória között mozog. Az energiaszükséglet függ a testmagasságtól, testsúlytól, a fizikai aktivitás mértékétől, illetve egyéni eltérések is lehetnek, az anyagcsere gyorsaságának függvényében. Akinek gyors az anyagcseréje, eltérhet a kalkulátorok által megadott értékektől: valószínűleg magasabb kalóriabevitelre van szüksége, mivel a szervezete gyorsabban alakítja energiává a tápanyagokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük