Kezdőlap » Egészséges életmód » Hangulatjavító élelmiszerek a jó közérzetért

Hangulatjavító élelmiszerek a jó közérzetért

A csokoládé hangulatjavító hatása általánosan ismert: sokan emiatt úgy gondolják, a csokoládéfogyasztás boldoggá tesz. A folyamat nem ennyire egyszerű. Tény, hogy bizonyos összetevők az élelmiszerekben befolyásolhatják a közérzetünket.

Fontos megemlíteni, hogy a jelenség pszichés eredetű is lehet: különböző lelkiállapotban különböző ételeket fogyasztunk. Aki tehát meg tudja határozni, mit eszik, amikor pozitív a közérzete, jobb hangulatba hozhatja magát a megszokott ételekkel.

A csípős fűszerek, mint az erős paprika, vagy a chili közérzetjavító hatásúak lehetnek. A csípős érzés hatására a szervezetünk boldogsághormonokat, endorfinokat termel, hogy a kellemetlen hatást ellensúlyozza. A csípős ízesítést azonban nem ajánlott túlzásba vinni, mivel irritálhatja a gyomor, és a bél nyálkahártyáját.

A kávéban található koffein élénkítő, hangulatjavító hatású: szabályozza a központi idegrendszer működését, serkenti az anyagcserét, és növeli az izomaktivitást. Itt is fontos, hogy mértékkel fogyasszuk a koffeint: túl nagy mennyiség az élénkítő anyagból amellett, hogy a kívánt hatást nem érjük el vele (dekoncentráltságot, nyugtalanságot, kézremegést okozhat), az egészségünkre is káros lehet.

A közérzetjavító élelmiszerek rangsorában egyértelműen a csokoládé, és a szénhidrátdús fogások, például a tészta, vannak elöl. Hatásukra a szervezet boldogsághormonokat termel, ami egyértelműen jobb hangulatot eredményez. Túlzásba vitt fogyasztásuk azonban súlyfelesleg kialakulását eredményezheti. A tejtermékekben található triptofán is hangulatjavító hatású: az aminosav a szerotonin nevű boldogsághormon előanyaga.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mesterséges édesítőszerek hálójában

Szerencsére ma már nagyon sokan felismerték, hogy a finomított kristálycukor mértéktelen fogyasztása mennyi betegség forrása …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük