Kezdőlap » Ünnepek » Halloween

Halloween

Mit jelent a Halloween?
Maga a szó az All Hallows (Mindenszentek) előtti estét jelenti. Az ősi ír és skót törzsek ezen a napon ünnepelték a Samhaint (nyár vége), amikor is egyszerre hódoltak a Holtak urának és a Napistennek.
Abban hittek, hogy ezen a napon visszatér a földre azon bűnösök lelke, akik az elmúlt években meghaltak és azóta állati testekben éltek. Az elhunytaknak engesztelést lehetett szerezni az által, ha áldozatot mutattak be, így a szellemük bejuthatott a mennyországba.

Nagyon sok országban ismerik és ünneplik a Halloweent, ijesztő jelmezeket viselnek, kísértethistóriákat mesélnek, és tökből lámpást készítenek.
Egy hiedelem alapján az eltávozottak lelkei október utolsó napján útra kelnek, mivel ekkor a legvékonyabb a választóvonal élők és holtak világa között. Addig mennek, míg egykori lakhelyükre nem találnak és megpróbálnak a világunkba visszatérni.

Az ősi kelták ez ellen úgy védekeztek, hogy kioltották házaikban a tüzeket, hogy minél kevésbé tűnjön hívogatónak a szellemek számára, valamint kísérteteknek öltözve járkáltak az utcákon, hogy megzavarják a Gonoszt.
Miután a termést betakarították és elraktározták kezdődött az ünnepség, a druidák új tüzet gyújtottak, állat- és terményáldozatot mutattak be, táncoltak a tűz körül, és amikor a reggel eljött, a tűz parazsát elosztották a családok között, hogy azzal gyújtsanak új tüzeket, ezzel tartva távol az ártó szellemeket.
Halloween legismertebb jelképének a töklámpásnak kettős célja volt: távol tartotta a gonosz kísérteteket, valamint a holtak szellemeinek útjelzőként szolgált.

Jack a hagyomány szerint egy iszákos, leleményes kovács volt, aki megviccelte az ördögöt is, amikor eljött érte. Felűzte egy magas fa tetejére, aztán a fa törzsére egy keresztet rajzolt. Az ördög képtelen a keresztet megérinteni, ezért nem tudott lejönni. Jack megígértette vele, hogy többé nem kísérti őt, ezután leengedte a fáról. Jack halála után nem juthatott a mennybe, iszákossága miatt, de az ördög a pokolba sem engedte be, csak odadobott neki egy pokol tüzében izzó fadarabot, hogy azzal világíthasson magának. Jack egy kivájt fekete retekbe (mások szerint répába) rakta a parazsat és azóta ezzel bolyong a pokol és a menny között. A retek azóta tökké változott a hagyományban, talán azért, mert ebből több termett és így az idők során Halloween szimbólumává vált a világító töklámpás.

Manapság már hazánkban is egyre népszerűbb a Halloween ünnepe, főleg a gyerekek szeretik, mert ijesztő ruhákat vehetnek magukra és a tökfaragás is jó játék.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

István király kenyere

Ez az az ünnepünk, amely a történelem során nevében a legtöbbet változott. Augusztus 20-a ősi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük