Kezdőlap » Ünnepek » Halloween ünnepének jelentése, és a töklámpás története.

Halloween ünnepének jelentése, és a töklámpás története.

Ez az ünnep ősi keltáktól származik, magyarra lefordítva annyit tesz Mindenszentek. Elsősorban Angliában és Amerikában ünneplik a Halloweent, de szinte már mindenhol elterjedt. Általában annyiból álla a Halloween, hogy vicces vagy inkább ijesztő öltözékben vonulnak végig október 31.-én a fiatalok és persze nem maradhat el a tök kifaragása sem. Az angolszászok köreiben még be is csengetnek házakhoz a jelmezesek, és csokit vagy cukrot kérnek.
Az is állítják erről az ünnepről, hogy ilyenkor a legvékonyabb az „elválasztó határ” a holtak és az élők között, ekkor az elhunytak lelkei megpróbálnak haza találni. Úgy tartják, hogy a ház elé helyezett világító töklámpás arra szolgál, hogy a fény alapján haza tudjanak találni az ott élő családtagok lelkei, valamit még arra is használják, hogy a rossz szellemeket távol tartsák.
A Halloween jelképe köztudottan a kifaragott töklámpás ennek egy furcsa esetleg vicces, valamint szomorú története van. A töklámpást más néven Jack-lámpásnak is hívják. Egyszer élt egy Jack nevű ember, aki nagyon iszákos, és hóbortos volt, olyannyira, hogy még az ördögöt is megviccelte. Viszont mikor Jack eltávozott az élők sorából, a mennybe nem mehetett, mert úgy élete az életét, ahogy nem lehetett volna, nagyon iszákos volt, és hóbortos. Valamint a pokolba sem mehetett, mert az ördög haragudott rá mivel úgy megviccelte. Úgy hiszik, hogy Jack, azóta is a menny és a pokol között vándorol egyetlen kifaragott lámpással.
Természetesem november elsején, amikor szeretteinkért, vagy szeretteinknek gyertyát és mécseseket gyújtunk az egy teljesen más családias meghitt ünnep. Ilyenkor megemlékezünk róluk és azért gyújtunk gyertyát, hogy a szeretteink lelke ne legyen egész évben, sötétben. Aki akár egy kis gyertyát is gyújt az elhunyt szerettei emlékére az már biztos lehet benne, hogy nem lesznek sötétségben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Készülődés az ünnepekre babával

Lassan közelegnek az ünnepek, és kisgyerekes anyukák már előre aggódnak, hiszen egy átlag hétköznap is …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük