Kezdőlap » Betegségek » Hallás problémák jellemzői

Hallás problémák jellemzői

A hallószerv működésének hibái közül gyakori a halláscsökkenés, nagyothallás és a süketség. Okaik sokfélék lehetnek, mint például: a vírusfertőzés, baleset, mérgek, gyulladások. Nem betegség és általában 50 év felett kezdődik az öregkori nagyothallás. Nem egyformán fejlődik ki mindenkin, a hallószerv természetes kopásának eredménye. A halláserősség érzékelésének két szélsőséget esete az a hangerő, amely már hangérzetet vált ki, a hallásküszöb. A legnagyobb hangerő, amelyet még fájdalom érzet nélkül képesek vagyunk elviselni az, a fájdalomküszöb. A hangerősséget decibel egységben mérjük. A hangerősség akkor okoz fájdalmat ha 125+130 dB erősségű.

Egyszeri erős hang (robbanás, csattanás, durranás, gépzaj) ideiglenes süketséget vagy végleges süketséget okozhat. A tartós zaj, például a munkahelyi gépteremben, vagy a diszkóban Előbb-utóbb halláskárosodáshoz, nagyothalláshoz vezethet. A diszkók lemezlovasa, aki nem csak egy este, hanem rendszeresen nagy zajban dolgozik, füldugót használ, ezt teszik azok is akik zajos munkahelyen dolgoznak mint például a kompresszorkezelők.

A süketség súlyos érzékszervi fogyatékosságnak számít. Ha a süketség okozója az idegrendszerben van, például a hallóidegben vagy a megfelelő agyi központban, az alig vagy nem gyógyítható. Ha a hangvezérlésben van hiba akkor hallókészülékkel javítható a hallás. Az a gyermek, aki születésétől fogva süket és nem lehet rajta javítani az nem tanul meg beszélni sem, így később süketnéma lesz.
A fül gyulladásai közül gyakori a külső hallójárat gyulladása, ennek oka túlérzékenység vagy bakteriális fertőzés. Nagyon makacs, újra kiújuló, fájdalmas betegség. Fájdalmas, és lázzal jár a középfülgyulladás is. A dobüregben felgyülemlett genny nyomja a dobhártyát, ami át is szakadhat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

1 hozzászólás

  1. Mivel a halláskárosodással élő embereknek szól ez a cikk én keveslem – rövid és sok szakkifejezés van benne magyarázat nélkül. Az hogy hogyan lehet felismerni, mint például a fülzúgás észlelése, miért nem szerepel? Én lehet megkértem volna a már hasonló problémával együtt élőket, hogy írjanak tapasztalataikról, esetleg ajánljanak olyan halláscentrumokat ahol jó volt a tapasztalatuk és természetesen olyanokat is, ahol nem. Ezt megkezdve nekem nagyon jó tapasztalataim voltak a Pannon Halláscentrumnál, érdemes tőlük segítséget kérni: http://www.pannonhallas.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük