Kezdőlap » Fitnesz » Haladó súlyzós edzésterv: négy, öt, és hat edzésnap hetente

Haladó súlyzós edzésterv: négy, öt, és hat edzésnap hetente

Amikor elkezdjük a súlyzós edzéseket, az első 5-6 hét alapozó szakaszában heti három alkalom javasolt. Később, ahogy az idegrendszer és az izmok fokozatosan alkalmazkodnak a terheléshez, a megfelelő eredmény érdekében növelhetjük az intenzitást: heti négy, öt, de akár hat nap is edzhetünk.

A négy-, és ötnapos felosztásban egyaránt fontos, hogy az edzésnapok ne közvetlenül kövessék egymást: megfelelő, ha például hétfőn, kedden, csütörtökön, és pénteken (öt napos edzésterv esetén szombaton is) edzünk. Az izomcsoportokat eloszthatjuk kétfelé, tarthatunk A, és B napot, ahol egyik nap mellre, hátra, bicepszre, a másik nap lábra, vállra, és triszepszre edzünk. Ez azonban hamar túledzéshez, kimerüléshez vezethet. Javasolt tovább osztani az edzéstervet: népszerű módszer, ha egyik nap mellre és bicepszre, majd vállra és tricepszre edzünk, a hát és a láb nagyobb izomcsoportok, ezért külön napot kapnak. Az öt-, és a hatnapos edzéstervben akár a kar izmaira is külön edzésnapot szánhatunk.

A hatnapos edzésmódszerrel azonban óvatosan: ez egy rendkívül intenzív ciklus, kizárólag haladók számára ajánlott. Csak az izomtömeg-növelés fázisában végezzük, mivel a szálkásítás során csökkentett tápanyagbevitel nem feltétlenül biztosítja az energiát a gyakori edzésekhez, és a megfelelő regenerációhoz. Hobbisportolók számára teljes mértékben elegendő hetente négy-öt edzés: a túledzés veszélye nélkül garantálja az optimális izomfejlődést. Vegyük figyelembe, hogy a heti hatszori súlyzós edzés a testépítők edzéstervében is csak a verseny előtti időszakban szerepel, amikor megpróbálják a lehető legtöbbet kihozni izmaikból.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állóképességi edzés: végezhető reggel, üres gyomorral?

Vannak, akik már a reggeli órákban, munkaidő előtt futni mennek – és délután, miután végeztek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük