Kezdőlap » Étel » Hagyományos disznóvágás

Hagyományos disznóvágás

Nincs is jobb a mai rohanó világban egy jó kis disznóvágásnál…… Amikor már feldolgozásra kerül az állat, addigra már nem árt ha az üstben forró a víz. De előtte jöhet a pörzsölés, amit általában gázpörzsölővel szoktak megoldani a falusi emberek. Ha megpörzsöltük, akkor egy, vagy több erős kefével jó alaposan megtisztítjuk a még rajta maradt szőrt. Ha ezzel is megvolnánk, jöhet a disznó szétszedése. A hentes legtöbb esetben a fejet levágja, ami az üstbe forró vízbe kerül, a fogakat természetesen kiszedve, és a nem oda való dolgokat is kiszedi, majd félbe lesz vágva, és jöhet a feldolgozás.

A belsőségeket is az üstbe kell tenni, ugyanis abból lesz a hurka,és a disznósajt. A disznó szétszedésénél akadnak mindenféle hús maradványok, amik egy tálba kerülnek, és ebből majd a finom kolbász készül. Ha szét van szedve a disznó, akkor a húsokat jól szét kell teríteni, hogy jól kihűljenek, különben addig amíg meleg, nem szabad bezacskózva a fagyasztóba tenni. A kolbászhúst jól befűszerezve, kóstolni kötelező, beletöltjük a kolbász bélbe, és ezt a későbbiekben füstölni visszük. Ha elkészültek a belsőségek, és jól megfőttek, akkor a májat külön tesszük a májas hurkához, a többit pedig ledaráljuk, és a későbbiekben hozzákeverjük a már megfőtt rizst, bele a májat, és ízlés szerint fűszerezzük, majd beletöltjük a bélbe.

Ha disznósajtot is szeretnénk, akkor a jól kimosott saját gyomrába töltsük bele, A disznó sonkáit, és a füstölésre váró húsokat erősen besózzuk, körülbelül két hétig hagyjuk a sóban, és végezetül mehet a füstölőbe. Jó étvágyat! :-)

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szedres túrókrém-kehely

Ha nyáron valamilyen gyors desszertre vágyunk, kiváló választás lehet ez a túrós, savanykás ízű pohárkrém. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük