Kezdőlap » Egészséges életmód » Hagyjunk időt az evésre

Hagyjunk időt az evésre

Aki csak rövid időt szán az étkezésre, nem tesz jót vele a szervezetének. Az ételek tudatos, lassabb élvezete ezzel szemben akár még abban is segíthet, hogy leadjunk néhány kilót.
Egy csokoládés croissant, miközben a buszra várunk, egy szelet pizza útközben egyik találkozóról a másikra, esetleg gyorsan egy tál tészta TV-nézés közben – manapság sokan nem hagynak maguknak megfelelő hosszúságú időt az étkezésekre.

Ha valaki útközben, vagy mellékesen, egyéb tevékenység kíséretében eszik, nem észleli a szervezete jelzéseit, nem érzékeli a telítettséget, jóllakottságot, és több ételt vesz magához, mint az indokolt mennyiség. A következmény többek között gyomorégés lehet. Hosszú távon a megnövekedett tápanyagbevitel túlsúly kialakulásához vezethet. Az éhség sokkal hamarabb jön, ha kapkodva, gyorsan fogyasztjuk el az ételt.
A visszatérés a lassabb, élvezetesebb étkezésekhez egészséges választást jelent. Aki nyugalomban, normál tempóban fogyasztja el az ételt, a felesleges kilók ellen is nagyobb sikerrel veheti fel a harcot. Hamarabb alakul ki a jóllakottságérzet, ezáltal kevesebbet eszünk, ezenkívül tudatosabban odafigyelünk az étkezésre.
Legjobb, ha kikapcsoljuk a számítógépet és a televíziót, amikor az ebéd az asztalra kerül, és teljes mértékben az evésre koncentrálunk. Még jobb, ha többen ülünk egy asztalhoz, és együtt élvezzük a fogásokat, így az étkezés közös, társasági eseménnyé válik. Nem utolsósorban a családtagok számára is pozitív élmény a közös ebéd, ahelyett, hogy külön-külön a televízió előtt fogyasztanánk el ételt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük