Kezdőlap » Családi élet » Hagyd csak a tányérodon!

Hagyd csak a tányérodon!

Ami a tányéron van, meg kell enned – sok gyerek hallja rendszeresen ezt a mondatot. Azonban ez, ahogy nemrég egy amerikai tanulmány is kimutatta, kifejezetten helytelen hozzáállás.
Hogyha a szülők kényszerítik a gyereküket, hogy az ebédet az utolsó falatig elfogyasszák, esetleg bizonyos élelmiszereket kitiltanak az étrendből, inkább negatív, mint pozitív hatást érnek el. A gyerekeknek az étkezés maradékát, amennyiben úgy érzik, jóllaktak, ajánlott inkább a tányéron hagyni. Amennyiben túlevésre kényszerítjük őket, növeljük a későbbi túlsúly kialakulásának esélyét.
Az apák a fiaikkal szemben gyakran kifejezetten szigorú viselkedést mutatnak, ha az evésről van szó. Ez a fajta szülői magatartás gátolja, hogy a gyerek a saját éhség-, illetve jóllakottságérzetére figyeljen. Ehelyett megtanulják, hogy a külső hatások befolyásolják őket az evéssel kapcsolatban is. Sokkal jobb választás, ha egészséges evési magatartást tanítunk a gyereknek, elsősorban azáltal, hogy példát mutatunk. A gyümölcsök, zöldségek gyakran képezzék az étkezés részét, nassolni valókat csak mértékkel fogyasszunk. Különösen fontos a gyermek számára a szülői minta, mert a saját viselkedését is eszerint alakítja. Ha a gyerekek szabadon választhatják ki, mit és mennyit szeretnének enni, megtanulják, hogy ne halmozzák fel a tányérukon az ételeket, hiszen amennyiben éhesek maradnának, nyugodtan szedhetnek még.
A kutatás továbbá megmutatta, hogy azok a gyerekek, akiket bizonyos élelmiszerektől szigorúan eltiltottak, már gyermekkorban is hajlamosak voltak a túlsúlyra. Valószínűleg a tiltás különösen csábítóan hatott rájuk, és amint lehetőségük volt rá, a tiltott élelmiszert fogyasztották – állítják a kutatók.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük