Kezdőlap » Betegségek » Hagyan alakul ki a fóbia betegség?

Hagyan alakul ki a fóbia betegség?

A fóbiás beteg szinte minden esetben tisztában van a szorongás túlzott mértékével, de az adott tárgyat, személyt, jelenséget a valósnál mégis félelemkeltőbb tulajdonságokkal ruházza fel, próbálja elkerülni a vele történő találkozást, test kontaktust. A fóbiás betegség kialakulásánál maga a szorongás keres tárgyat magának, amelyre ki lehet vetíteni a szorongást. Vannak akik olyan tárgytól, vagy állattól szoronganak, amely elkerülhető van pedig aki maguktól az emberektől ezzel a mindennapi életben folyamatosan szembe kell néznie. A fóbiákhoz gyakran tárulnak tünetek is, mint például a rosszullét. Ilyenkor a beteg fizikailag tapasztalható tüneteket produkál, magasabb szívverés, verejtékezés, szédülés, hányinger, ájulás. A fóbiáknak három nagy csoportját különböztetjük meg: agorafóbia, szociális fóbiák és egyéb speciális fóbiák.
Az agorafóbiák a térrel kapcsolatos fóbiákat jelenti, amikor az egyénnek a térrel kapcsolatban jön létre szorongása, mint például a nyílt terek, az utcán való közlekedés vagy áthaladás az úttesten. Ide tartoznak a tömegközlekedési eszközök használata is amikor a beteg nem tudja használni ezeket.
A szociális fóbiák a szociális térrel kapcsolatos szorongások, mint például ha szerepelni kell emberek előtt. Mindenki érez némi lámpalázat, de a fóbiás betegek rohamot kaphatnak a helyzettől. A tömeg is ilyent válhat ki belőle akkor is ha nem kell szerepelnie, csak meg kell jelennie nagy tömegben.
A speciális fóbiákhoz tartozik a tárgyaktól, állatoktól, természeti jelenségektől való félelem. Ezzel szinte minden ember élete során találkozik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szemölcs

Sokan halhattunk vagy akár megtapasztalhattuk a testünk bármilyen részén a szemölcs jelenlétét . Ez a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük