Kezdőlap » Internet » Ha online bankolsz, mikre kell figyelni?

Ha online bankolsz, mikre kell figyelni?

Vannak internetes pénzügyi szolgáltatók, melyek teljesen biztonságosak. Szükségessé váltak, hisz ez már a 21. század, no meg megnövekedett az online vásárlók és a kereskedők létszáma is.

És, őszintén megmondva, kényelmes is így intézni a pénzügyi szolgáltatásokat, például utalást egyik bankból a másikba. Online vásárlás esetén is kényelmes és roppant egyszerű a használata. Vagy pénzt küldeni egy barátnak vagy esetleg családtagnak. De a cégek is előszeretettel használják ezt a lehetőséget, mert sok cég külföldi munkavállalót is foglalkoztat, főleg ha távmunkásként vannak nála alkalmazva az emberei.

Az ember fiókja csak annyira biztonságos, mint a saját számítógépe. Ez azért lett megemlítve, mert ugye az online tranzakciókat általában otthonról végzi az ember, kényelmesen a saját számítógépéről. De azért vigyázni kell, nehogy ezek az információk más kezébe jussanak, akik még használják a számítógépet. És megfelelő vírusvédelemmel kell ellátni a gépet, különben bármilyen adathalász vírus jön, és elviszi az adatokat. Rendszeres vírusellenőrzés sem árt, havonta, kéthetente legalább.

Rendszeres ellenőrzést is kell tartani a különböző tranzakcióknál. Hiába mondják, hogy teljesen biztonságosak ezek az online bankok. Azért 100%-ban egyikben sem érdemes megbízni. Ez nagyjából csak annyit tesz, hogy be kell jelentkezni az online bankba, és megnézni a kifizetési, befizetési tranzakciókat, ha történtek ilyenek. Sőt, ma már vannak az okos telefonokra is alkalmazások, melyek szintén lehetővé teszik a bank oldalára való bejelentkezést, és így útközben is le lehet ellenőrizni.

Persze, aki még sose használt ilyet, vagy új felhasználója az online világnak, annak természetes, hogy ijesztőnek tűnik ez az egész. Hisz sok mindent hallani az interneten, sok csúnya dolgot, például személyazonosság lopást, vagy csalást. De ezek az online bankok nagyon megbízhatóak ezen a téren, és ilyenfajta lehetőség nem lehetséges.

Ha létrehozunk ilyen online fiókot, tegyük nagyon védetté, hogy mások ne tudjanak hozzáférni semmilyen körülmények között.
Vannak online bankok, melyek rendszeresen küldenek e-maileket a felhasználók számára a tranzakciókról. Sajnos a hackerek ezt ki is használják, és ők is küldenek e-maileket, amelynek adathalászat a célja. És úgy tesznek, mintha egy ismert bank lennének, és arra kérik a felhasználót a levélben, hogy jelentkezzen be a bankba a kiküldött linken keresztül.

Erre a linkre nem szabad rákattintani. Úgy is be lehet lépni, hogy megkeressük a bank oldalát, és azon keresztül lépünk be. Sőt, ez a legbiztonságosabb és a legajánlatosabb belépési mód is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Korlátozás szerte a világban

A Föld lakosságának nagy része talán egyet ért abban, hogy az internet korlátozása igenis fontos …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük