Kezdőlap » Fogyókúra » Ha fázunk, több kalóriát égetünk

Ha fázunk, több kalóriát égetünk

Aki a testsúlyát csökkenteni szeretné, legtöbbször fogyókúrás diétába kezd. A legnagyobb problémát általában a kitartás és az akaraterő jelenti. A fogyásban fontos szerepe van a testmozgásnak, a fizikai aktivitásnak: erről sokan elfeledkeznek, mikor elhatározzák, hogy megszabadulnak a felesleges kilókról.
Egy közelmúltban végzett tanulmány szerint azonban más módszer is létezik a súlycsökkentésre: ha fázunk, a testzsír csökkenéséhez vezethet. A tél, és a hideg napok tehát kedvezően hatnak a fogyókúra sikerére.
Japán kutatók vizsgálata szerint a 17 °C-os szobahőmérséklet a testsúly csökkenéséhez vezethet: a hat hetes vizsgálat során a kísérleti alanyok testzsírszázaléka egyértelműen csökkent. Alacsonyabb külső hőmérséklet esetén a szervezetünk több energiát használ fel ahhoz, hogy a megfelelő testhőmérsékletet fenntartsa.
Hasonló eredményekre jutottak egy Hollandiában végzett tanulmány során is. A kísérletben részt vevő alanyok tíz napon keresztül minden nap legalább hat órát töltöttek egy 15 °C-os hőmérsékletű helyiségben. A kísérlet végén az alanyok nemcsak egészségesebbnek érezték magukat, hanem a vizsgálatok szerint a testükön lévő fehér zsírszövetek egészségesebb, barna zsírszövetekké alakultak. Ez a típusú zsír gondoskodik arról, hogy a szervezet hőmérséklete nőjön, ezáltal nagy mennyiségű kalóriát is éget.
Aki tehát egész télen jól fűtött helyiségekben tartózkodik, nemcsak a hőmérséklet-ingadozás következtében kialakuló betegségekre lesz érzékenyebb, de a fogyókúrát is kevésbé hatékonnyá teszi. Ezenkívül a túlságosan meleg hőmérséklet a lakásban hajlamossá tehet az elhízásra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lapos has fehérjével, és zöldségekkel

Sok fehérje, zöldség, gyümölcs, de kevés szénhidrát: az egészséges táplálkozás megkönnyíti a feszes, lapos hashoz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük