Kezdőlap » Egészséges életmód » Ha a TV-ben isznak, mi is iszunk

Ha a TV-ben isznak, mi is iszunk

Azt mindig is lehetett sejteni, hogy az emberre nagy hatással van, amit néz. A TV-reklámok és az ivást ábrázoló filmek a nézőkre is ösztönzőleg hatnak és meghozzák a kedvet. A szülők többsége nem szereti, ha gyermeke nem a korosztályának való filmet nézi, mert azt gondolják, hogy az rossz hatással lehet rá. De ez nem csak a gyermekeknél van így.

Természetesen a kutatók már ezt is vizsgálták, mint oly sok mindent az életben. Nyolcvan egyetemista fiút figyeltek meg egy laboratóriumban. Bőrkanapén néztek nagyképernyős tévéken filmeket, reklámokat. Előttük chips, mogyoró, hamutartó állt rendelkezésre. A szobában volt egy hűtő is, ami tele volt üdítővel és volt benne bor is. (Vizsgálhattak volna fiatalabbakat is, de kiskorúak nem fogyaszthatnak alkoholt.)

A fiúkat négy csoportra osztották. Két vígjáték és két reklámfilm válogatás került műsorra. Az egyik film a jól ismert Amerikai pite második része volt, ahol tizennyolc alkalommal fogyasztottak alkoholt a képernyőn. A másik film a 40 nap és 40 éjszaka volt, ahol tizenöt esetben jelent meg a képernyőn valamilyen alkohol. A reklámok között voltak semlegesek és szeszes italt népszerűsítőek is.
Azok a fiatalok, akik a sok italt ábrázoló filmet kapták, átlagosan csaknem 6 deci alkoholos italt ittak meg, akik a kevésbé alkoholosat vagy a semleges reklámokat kapták, ők lényegesen kevesebbet fogyasztottak.

Nem meglepő az eredmény.
Elmondható, hogy bármit látunk a tévében, az meghozhatja a vágyat, akár az alkoholra, dohányzásra vagy a drogokra is. Ha nem is tudjuk a fiatalokat burokba zárni, meg kell próbálni minél hamarabb túlesni bizonyos beszélgetéseken. A zenei videókból, az internetről, a reklámokból és filmekből csöpög az erotika, a szesz és a felszabadult, határok nélküli élet illúziója és a mi felelősségünk, hogy megmutassuk a jövő nemzedékének, hogy nem ez a helyes út.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük