Kezdőlap » Kert » Gyümölcstermő növények betegségei: Almafa-liszharmat

Gyümölcstermő növények betegségei: Almafa-liszharmat

Az almafa-lisztharmat az almafák legnehezebben leküzdhető betegsége. Jellegzetes lisztes, poros bevonata már közvetlenül rügyfakadás után felismerhető a kis hajtások levéléin. Ezekről a keskeny, törékeny, többnyire visszahajló levelekről a fertőzés már virágzás előtt átterjed a fiatal egészséges levelekre és virágzás után a kis gyümölcsökre is.

Ennek nyomán jól látható hálózatos parásodás fejlődik ki a gyümölcs felületén. A fertőzött termőrügyből fejlődő virágcsoportokban többnyire minden virág fertőzött. A virágnyél rövid, zömök, jól látható lisztes bevonattal. A csészecimpák és a szirmok keskenyek, visszahajlanak, a porzók deformáltak lesznek. A fertőzött virágok később nyílnak, nem termékenyülnek és közvetlenül virágzás után lehullnak. A hajtáscsúcsok és a fiatal levelek a legérzékenyebbek, ezért a fák megbetegedésének veszélye a nyár elején, a fő növekedési időszakban a legnagyobbak. Erős fertőzés nyomán a hajtáscsúcsok leveleinek növekedése megáll, a levelek fokozatosan beszáradnak, majd lehullnak.

A visszamaradó leveletlen hajtáscsúcs a lisztharmatos szövedéktől szembetűnően fehér színű. Nyár folyamán a kórokozó gomba a hajtó és az átmeneti, illetve a termőrügyek pikkelyei alá hatol, és itt telel. Az ilyen fertőzött rügyek többnyire megnyúltabbak, a pikkelyek lazábban fedik és részben még a tél folyamán elhalnak. Az áttelelés mértékét jelentősen csökkenti a -20 fok alatti téli fagyhatás. Száraz, meleg évjáratokban különösen nagy a megbetegedés veszélye. A megbetegedés gátolja a hajtásnövekedést és súlyos lombhullásnak lehet előidézője. A súlyosan beteg fák lombja nyár végén már igen gyér és fakószürke színű lesz. A fertőzésből eredő közvetlen termésveszteség lehet 30 – 35 % is.

Védekezés: nyugalmi állapotban a láthatóan fertőzött részek lemetszésével jelentősen csökkenthető a tavasszal már fertőzötten fakadó rügyek aránya. Ezek zöldbimbós állapot előtti kimetszésével tovább csökkenthető az átfertőzés veszélye. A nyugalmi állapotú permetezésnek nincs különösebb jelentősége, de rendkívül fontos 2-2 alkalommal permetezni fakadás és piros bimbós állapot között.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük