Kezdőlap » Egészséges életmód » Gyümölcsöt enni, vagy gyümölcslevet inni: melyik az egészségesebb?

Gyümölcsöt enni, vagy gyümölcslevet inni: melyik az egészségesebb?

Mennyire egészséges a gyümölcslé? Helyettesítheti az alma-, narancs-, és a szőlőlé a friss gyümölcsöket?

A gyümölcs eredeti formájában fogyasztva fontos részét képezheti étrendünknek. A szakértők naponta legalább 5 adag gyümölcs, vagy zöldség elfogyasztását tanácsolják – ebbe a gyümölcslé azonban nem tartozik bele. Időnként egy-egy pohárral természetesen belefér az étrendbe, de rendszeresen ne fogyasszuk.

Sem a boltban kapható 100%-os – tehát hozzáadott cukrot, vagy egyéb anyagokat nem tartalmazó – gyümölcslevek, sem a házilag facsart gyümölcslevek nem vehetik fel a versenyt a friss gyümölcsökkel. A gyümölcslevek az előállítás során a vitaminok egy részét, illetve a rosttartalom nagy részét elveszítik, azonban a gyümölcscukor megmarad. A fruktóz a rostok hiánya miatt csak lassabban tud lebomlani a szervezetünkben: a legújabb kutatás szerint emiatt a gyümölcslevek akár a kettes típusú diabétesz rizikóját is növelhetik.

A gyümölcsben, illetve a gyümölcslevekben található gyümölcs-, és szőlőcukor (fruktóz, és glükóz) tiszta szénhidrát, energiaforrást, tehát kalóriabevitelt jelent. 2 deciliter gyümölcslében átlagosan 100 kcal található, gyümölcsfajtától függően. Egy liter gyümölcslé akár egy főétkezéssel azonos kalóriatartalmú lehet, azonban a szilárd táplálékkal ellentétben nem okoz jóllakottságérzetet. A folyadék rövid idő alatt elhagyja a gyomrot. A súlyproblémákkal küszködő embereknek ezért ajánlott lemondaniuk a kalóriát tartalmazó italokról, mivel ezek elősegítik a zsírlerakódást.

Összefoglalva: a gyümölcs mindenképpen jobb választást jelent, mint a gyümölcslé. Ugyan az utóbbi is tartalmaz vitaminokat, és káliumot, legtöbbször azonban kisebb mennyiségben, mint a friss gyümölcs. A rostok fontos részeit képezik a táplálkozásunknak, azonban a gyümölccsel ellentétben a gyümölcslé nem tartalmazza őket. A különböző turmixok, smoothie-k köztes megoldást jelenthetnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A tea hatása a szervezetre

A valódi tea, ami a teacserje felhasználásával készül, koffeint tartalmaz. A tea forró vízzel való …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük