Kezdőlap » Egészséges életmód » Gyümölcsök, és zöldségek: milyen formában fogyasszuk őket?

Gyümölcsök, és zöldségek: milyen formában fogyasszuk őket?

Az általános felfogás szerint a nyers gyümölcsök, és zöldségek egészségesebbek, mint hőkezelt változataik. Egy olasz kutatás szerint azonban a melegítés során sem vesznek el feltétlenül az értékes összetevők: a karotinoidok, polifelolok, vagy a C-vitamin. A vizsgálatok során megállapították, hogy a répa, a cukkini, és a brokkoli esetében az antioxidatív hatás nőtt a hőkezelés hatására. Az összetevők a párolás következtében könnyebben hozzáférhetővé váltak a szervezet számára. Ez a likopinra, a paradicsom vörös színezőanyagára is érvényes: hőkezelés után a szervezetünk nagyobb mértékben képes hasznosítani. A ketchup, és a paradicsomsűrítmények jelentős mennyiségű likopint tartalmaznak.

Néhány dologra azonban oda kell figyelnünk a hőkezelésnél. Válasszuk a kímélőbb módszereket, mint például a párolás. A főzés során a főzővízzel együtt az ásványi anyagok, vitaminok nagy része is elveszik. Lehetőleg ne pároljuk túl puhára a zöldségeket: a legjobb, ha ropogósak maradnak.

A gyümölcslevek csak részben fedezhetik a napi szükségletünket. A vizsgálatok szerint ezeknél a készítményeknél a gyümölcsök antioxidatív hatásának mindössze egyharmada marad meg. Ezenkívül a gyümölcslevek nem tartalmaznak rostokat, így nem okoznak telítettségérzetet, ráadásul nagy mennyiségű fruktózt (gyümölcscukrot) tartalmaznak. Fogyókúrázók számára tehát nem ajánlott a fogyasztásuk. A gyümölcsturmixok, smoothie-k jobb választást jelentenek, amennyiben házilag készítjük el őket: ebben az esetben a gyümölcs rosttartalma is megmarad.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban

Az egészségünk megőrzésében fontos szerepe van a kiegyensúlyozott, vegyes étrendnek. A szervezet számára a fenntartáshoz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük