Kezdőlap » Egészséges életmód » Gyümölcsök, és zöldségek: mennyit fogyasszunk belőlük naponta?

Gyümölcsök, és zöldségek: mennyit fogyasszunk belőlük naponta?

A gyümölcsök, és a zöldségek jótékony egészségügyi hatásait optimalizálhatjuk azzal, ha megfelelő mennyiségben fogyasztjuk őket. A táplálkozási tanácsadók naponta legalább 650 grammot, vagy 5-7 adagot tartanak ideálisnak. Átlagosan mindössze a férfiak negyede, és a nők egyharmada éri el ezt a mennyiséget. Elképzelhető, hogy a gyakori vitamin-, és ásványianyag-hiányt, illetve egyes civilizációs betegségeket az elégtelen gyümölcs-, és zöldségfogyasztás okoz.

Tény, hogy ha a gyümölcsök, és a zöldségek rendszeresen szerepelnek az étrendben, kedvez az egészségünknek. Egy brit kutatás szerint azonban három egyéb faktor is szerepet játszik abban, hogy az egészséges élelmiszerek kifejthessék pozitív hatásukat: a rendszeres sport, a nem dohányzó életmód, illetve a moderált alkoholfogyasztás (legfeljebb két pohár bor, vagy fél liter sör naponta).

Több tanulmány során is bizonyították: ha elegendő gyümölcsöt, és zöldséget fogyasztunk, megelőzhetjük egyes civilizációs betegségek, mint a magas vérnyomás, vagy a szívbetegségek kialakulását. Akár a túlsúly lerakódását is megakadályozhatjuk a segítségükkel, illetve könnyebben megszabadulhatunk a már meglévő súlyfeleslegtől. Tehát: fogyasszunk almát a rákmegelőzéshez, és körtét a zsírpárnák ellen? – kérdezhetnénk. A szakértők szerint ez nem ennyire egyszerű. Anyagcsere-folyamatainkban számos bioaktív anyag vesz részt, melyeknek a funkcióját még nem sikerült pontosan tisztázni: ilyenek a növényi anyagok, például a flavonoidok, vagy a fitoösztrogének. A legjobb, ha többféle gyümölcsöt, és zöldséget is fogyasztunk: fontos a változatosság.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges életmód: belefér a nassolás?

A felesleges kilók nem mindig olvadnak le olyan könnyen, ahogy szeretnénk, ahhoz pedig, hogy tartósan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük