Kezdőlap » Betegségek » Győzd le a megfázást!

Győzd le a megfázást!

Ahogy a levelek elkezdenek hullani, úgy kerülnek elő a meleg holmik és ezzel egy időben egyre többen köhögnek és fújják az orrukat. Sajnos a megfázásos időszak gyakorlatilag szeptember végétől áprilisig tart és addig bárki beszedheti a vírusokat.

A betegségek esetén különösen igaz, hogy könnyebb megelőzni, mint kezelni. Azt szokták javasolni, hogy influenzajárvány idején kerüljük a tömeget és az olyan zárt tereket, ahol sokan zsúfolódnak össze. Ez sajnos nehezen kivitelezhető, hiszen nem kapunk sem az iskolában vagy munkahelyen felmentést, azért mert nem akarunk buszozni félve a megfertőződéstől. Ettől még nagyon fontos, hogy gyakran mossunk kezet és ne nyúlkáljunk a szánkba, arcunkhoz az utcán vagy kézmosás nélkül.

Ha beütött a baj és kapar a torkunk, fáj a fejünk és folyton zsepiért nyúlunk, akkor sem érdemes rögtön gyógyszerekkel kúrálni magunkat.
Torokfájás ellen a sós vízzel történő gargalizálás a leghatékonyabb. Naponta háromszor érdemes ismételni. A kamillatea gyulladás csökkentő hatásával válhat hasznunkra. Igyunk sok folyadékot! De a folyadék ne tartalmazzon cukrot, koffeint vagy alkoholt! Ezek sosem tesznek jó szolgálatot, de betegség idején érdemes mellőzni.

Ha nincs hőemelkedésünk vagy lázunk, akkor vegyünk forró fürdőt. A kellemes meleg pára jót tesz az állandóan kiszáradó torkunknak. Természetesen a forró gőz fölé hajolás is hatásos, ha náthásak vagyunk.
Az orrspray-vel nem árt vigyázni. Nem szabad naponta 3-4 alkalomnál többször használni! Ha állandóan fújjuk két héten át, akkor azzal többet ártunk, mint használunk. Ha lehet, akkor csak lefekvés előtt fújjunk mindkét orrlyukba és próbáljuk meg elhagyni a használatát, amint lehetséges.
A meleg levesek, egy-egy jó film a lelkünknek is jót tehet. Ha lázasak vagyunk, maradjunk otthon és pihenjünk!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mitől alakul ki a bőrszárazság?

A száraz bőr a bőrben található faggyúmirigyek túlzottan alacsony zsírtermelése, és a bőr nedvességszabályozásának zavara …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük