Kezdőlap » Fogyókúra » Gyorsabban esznek, akik súlyproblémákkal küszködnek

Gyorsabban esznek, akik súlyproblémákkal küszködnek

A jóllakottságérzet gyorsabban kialakul a túlsúllyal rendelkező embereknél, mint a normál testsúlyúaknál. Elsőre biztatóan hangzik, azonban a gyorsabb evési sebesség miatt a kalóriabevitel is magasabb.

A túlsúly, és az elhízás egyre gyakoribb problémát jelent, ezért fontos a jelenség okainak megtalálása. Egy svájci kutatócsoport azt vizsgálta, milyen összefüggés van az evés sebessége, a jóllakottságérzet, és a testsúly között.
A tanulmány során 20 túlsúlyos, és normál testsúllyal rendelkező embert kértek meg arra, hogy reggel, üres gyomorra igyanak meg egy pohár – a szükséges tápanyagokat tartalmazó – folyadékot. Az ivás sebessége, és az elfogyasztott mennyiség a kísérleti alanyokon múlott. 3 percenként be kellett számolniuk arról, mennyire érzik úgy, hogy megtelt a gyomruk. A túlsúlyos résztvevők jóval hamarabb jelezték a jóllakottságérzet kialakulását: körülbelül tíz perc után, négy perccel korábban, mint a másik csoport. Ennek oka, hogy percenként körülbelül 85 kcal-t vettek magukhoz, míg az átlagos testsúlyú kísérleti alanyok mindössze 50 kcal-t fogyasztottak el ugyanennyi idő alatt. Azok, akik túlsúllyal, vagy elhízással küszködnek, ugyan jóval gyorsabban esznek, rövidebb idő alatt mégis több kalóriát fogyasztanak el, mint azok, akik átlagos testsúllyal rendelkeznek – foglalták össze a kutatók az eredményeket.

Az evési sebesség tehát a súlyfelesleg kialakulásánál is szerepet játszhat. Aki lassabban eszik, amellett, hogy jobban tudja élvezni az ételt, általában kisebb adagokat fogyaszt el. Érdemes fokozatosan, lépésenként átalakítani étkezési szokásainkat, ha szükséges. A szakértők szerint hosszú távon már napi 100 felesleges kalória is hízáshoz vezethet. A lassabb evés nemcsak a fogyásban, súlytartásban segíthet: egészségünknek is jót teszünk vele.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mitől hízunk?

Manapság mindenki vékonyabb, szálkásabb testről álmodozik. Hajlamosak vagyunk villámdiétákat követni, beruházni csodaszerekre és ész nélkül …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük